Sverige vill köpa Patriot PAC-3 som är den senaste och mest avancerade versionen av det amerikanska luftvärnsrobotsystemet. Det blev allmänt känt under Gulfkriget på 1990-talet. Robotarnas räckvidd och pris är hemligt. Här ses systemet i Konan i Japan. Även Polen ska köpa Patriot. Foto: Ryosuke Ozawa/Kyodo News via AP

Klart: Sverige kommer att köpa luftvärnssystem från USA

Uppdaterad
Publicerad

Sverige kommer att köpa det amerikanska luftvärnssystemet Patriot. På torsdagen kommer regeringen att fatta beslut om affären som väntas kosta minst 10 miljarder kronor. Det säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) till SVT Nyheter.

I maj fick Försvarets materielverk (FMV) det amerikanska försvarets offert för luftvärnssystemet Patriot. Det har tidigare uppgivits att budgeten i första skedet är omkring 10 miljarder kronor, men att systemet i slutändan kan kosta mer än det dubbla, beroende på dollarkursen.

Offerten löper ut den 10 augusti vilket innebär att regeringen måste fatta beslut inom kort för att kunna köpa Patriot från USA. Annars måste offerten omförhandlas med det amerikanska tillverkaren Raytheon.

Den första punkten på onsdagens möte i försvarsutskottet var anskaffningen av luftvärn med medellång räckvidd.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) säger att regeringen kommer ge FMV uppdraget att genomföra köpet, trots att systemet har kritiserats för att vara dyrt och föråldrat.

– Vi har en specificerad kostnad. Vi har kontroll på kostnaderna och systemet är förordat av försvarsmakten som det bästa alternativet, säger försvarsminister Peter Hultqvist.

Lång förhandling

USA:s regering godkände i februari 2018 Sveriges begäran att köpa Patriot luftvärn som ska skydda mot inkommande mål i luften.

Offerten omfattar fyra eldenheter. Varje eldenhet har en ledningsplats, ett elverk, en radar samt tre lavetter. Utöver detta finns det ledningsmateriel för bataljonsnivån till de två svenska luftvärnsbataljonerna. Men beloppet i offerten är hemligt.

– Vi nöjer oss med att säga att det här ligger inom den budget som vi hade för den initiala anskaffningen. Det inkluderar utbildning, reservdelar och ett initialt antal robotar, sade Joakim Lewin som är ansvarig för planeringen av framtida projekt på Försvarets Materielverk (FMV) när offerten nådde Sverige.

Även robotarnas räckvidd och hastighet är hemligt, men det handlar om en räckvidd på minst 100 kilometer, enligt tillverkaren.

Leverans 2021 och 2022

Huvuddelen av materielen kan levereras till Sverige under 2021 och 2022, om regeringen fattar beslut. Kostnaden kommer att betalas kvartalsvis fram till 2024 om regeringen fattar ett beslut.

Regeringen har ytterligare två sammanträden innan offerten går ut – nu på torsdagen denna vecka och nästa torsdag.

Fler robotar

Sverige har tidigare meddelat att man även vill köpa 300 robotar. Den maximala kostnaden som USA:s regering medgav var då omkring 25 miljarder kronor, med en lägre dollarskurs.

USA:s principbeslut medger att Sverige inte behöver söka nytt tillstånd om Sverige vill köpa fler robotar efter 2022. Robotarna är den mest kostsamma delen i ett luftvärn. I den initiala kostnaden ingår få robotar.

Mer om luftvärn

Det luftvärn Sverige har i dag är utvecklat på 1960-talet och för den tidens möjliga hot. Regeringen har därför utrett Försvarsmaktens långsiktiga materielbehov.

Utredaren skrev att Sverige helt saknar luftvärn att skydda brigaderna.

Det franska luftvärnssystemet SAMP/T har tidigare funnits med som ett alternativ till amerikanska Patriot.

SAMP/T har tidigare beskrivits som ett mer mobilt luftvärn som är enklare att flytta på grund av mindre vikt och mindre personalstyrka. SAMP/T uppges också kunna skjuta i olika riktningar.

Regeringen beslutade i november 2017 att Sverige ska inleda förhandlingar med USA om att köpa Patriot.

Hittills har 15 andra länder köpt Patriot. Det inkluderar försvarsalliansen Natos medlemmar Tyskland, Nederländerna, Rumänien och Polen.

USA:s regering har godkänt en försäljning för 3,2 miljarder amerikanska dollar.

Källa: SVT/FOI/Regeringen/Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.