Aster 30 Foto: MBDA Missile Systems pressbild

Franska arméns luftvärn bjuds in att öva i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Frankrikes armé kommer sannolikt att bjudas in att öva med sitt luftvärn i Sverige. Det innebär att både USA och Frankrike kan delta med sina luftvärn under storövningen Aurora nästa höst. Det blir i så fall första gången som utländsk militär kommer öva med sina luftvärnssystem i Sverige.

I den preliminära planen för den största militära övningen i Sverige på mer än 20 år finns att franska armén ska bjudas in att öva med sitt avancerade luftvärnssystem SAMP/T (Aster). SVT har tidigare rapporterat att ett amerikanskt patriotförband sannolikt bjuds in till övningen. Det blir i så fall första gången som utländsk militär kan öva med sina luftvärnssystem i Sverige erfar SVT.

– Mig veterligen har vi inte övat på det här sättet. Med både amerikanskt och franskt luftvärn i övningen kommer de svenska förbanden få mycket bra träning, säger Rickard Wissman som är kommunikationschef för övningen Aurora 17.

Han betonar att det inte kommer vara skarpa robotar i övningen, utan att det handlar om att Sverige ska lära sig rutinerna för att hantera vapnen.

– Vi behöver inte testa om robotarna fungerar. Det handlar om att lära sig hur systemen fungerar och hur man ska agera med och mot ett sådant här kvalificerat system, säger Rickard Wissman.

Beslut dröjer

Beslutet om det amerikanska arméns medverkan på storövningen Aurora skulle ha fattats för två veckor sedan. USA väntas delta både med stridsvagnar och luftvärn. Men beslutet dröjer eftersom även franska arméns luftvärn nu är med i den preliminära planen.

– Vi har haft Frankrike med hela tiden, men det är först nu som Frankrike kan delta med sitt luftvärn. De kan bidra till att vi kan få en bättre övning, säger kommunikationschefen Rickard Wissman.

Räckvidd minst 10 mil

Det är oklart vilken version av luftvärnssystemet SAMP/T (Aster) som är aktuell för övningen. Enligt tillverkarens uppgifter har senaste versionen en räckvidd på minst 10 mil, Maximal hastighet är mach 4,5. Det innebär hastighet på omkring 1,5 kilometer i sekunden. Robotarna kan användas mot mål i luften som stridsflyg och kryssningsrobotar. Det kan också användas mot ballistiska missiler, enligt tillverkaren.

Sverige ska köpa nytt luftvärn

I regeringens beslut för inriktningen av försvarets verksamhet 2016 till 2020 finns att Sverige ska köpa ett nytt luftvärnssystem med medellång räckvidd. Den amerikanska försvarstidningen Defence News har tidigare rapporterat att Frankrike vill sälja luftvärnsrobot Aster 30 till Sverige. Det förekommer också uppgifter om att Sverige eventuellt köper begagnade luftvärnsrobotsystem av USA eller Frankrike. De system som nämns är USA:s Patriot och Frankrikes Aster. Men de här uppgifterna är kan inte Rickard Wissman vid Försvarsmakten bekräfta.

– Jag jobbar inte med de frågorna överhuvudtaget. Därför vet jag inte. Men tittar man på inriktningspropositionen vilka länder vi ska samarbeta med så är Frankrike ett av dem. Därför är det viktigt att ha med dem i planeringen, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.