”Beskedet gör ingen skillnad”

Publicerad

Haddiles fosterföräldrar är inte imponerade av Migrationsverkets besked att tvååringen får stanna i Sverige tills vidare.
– Det är ingen skillnad, de säger bara att de ska leta efter hennes föräldrar, säger fostermamman Malén Liewehr i Gomorron Sverige.

Sent på söndagskvällen skickade Migrationsverket ut ett pressmeddelande med beskedet att Haddile får stanna i sitt familjehem i väntan på Migrationsdomstolens beslut och fram tills att man hittat hennes föräldrar eller släktingar.

Men Haddiles fosterföräldrar Miklos och Malén Liewehr, som har tagit hand om flickan sedan hon var 4 månader gammal, är kritiska mot det nya beskedet.

– De betyder ju bara att de skjuter upp det de faktiskt sagt ska hända, det är ingen förändring i det de har sagt, säger Malén Liewehr.

Dödshot i familjen

Hittas inte Haddiles föräldrar, är hon franska myndigheters ansvar, menar Migrationsverket som också ska leta efter släktingar till flickan. Även det är flickans fosterföräldrar kritiska mot, eftersom de menar att det kan finnas ett dödshot mot Haddile inom familjen. De tror att Haddiles mamma gömmer sig av rädsla.

– Migrationsverket äventyrar mammans säkerhet, vår säkerhet och Haddiles säkerhet, eftersom det ligger ett dödshot mot mamman för att hon var gravid. En mamma lämnar inte sitt barn utan anledning, säger Miklos Liewehr.

Tacksamma för stöd

Migrationsverket riktar kritik mot socialtjänsten som inte gjort några försök att hitta Haddiles biologiska föräldrar. Miklos och Malén håller dock inte med utan menar att socialtjänsten har gjort bedömningen att det finns ett för stort säkerhetshot mot Haddile.

– Om mamman kan hittas och få det stöd och hjälp hon behöver för att ta hand om sitt barn, det är en fin värld vi lever i då, eller hur? Men hon har ju faktiskt lämnat sitt barn, säger Malén Liewehr.

Miklos och Malén är tacksamma för allt stöd de fått sedan Haddiles fall uppmärksammats.

– Folk har ringt och sms:at oss, jag är helt överväldigt och tacksam för alla som engagerat sig, säger Malén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Utvisningen av Haddile

Mer i ämnet