Isabella Lövin (MP) presenterade en ny restriktion regeringen nu fattat beslut om: ett besöksförbud på Sveriges samtliga äldreboenden från och med onsdag. Foto: Christine Olsson/TT/SVT

Besöksförbud införs på Sveriges äldreboenden

Uppdaterad
Publicerad

Från och med onsdagen införs besöksförbud på alla Sveriges äldreboenden, meddelar vice statsminister Isabella Lövin (MP) vid en pressträff. Samtidigt tillkännagjorde regeringen att Folkhälsomyndigheten fått i uppdrag att skyndsamt ta fram en nationell strategi för att utöka provtagningar för covid-19.

Statsminister Stefan Löfven (S) inledde pressträffen genom att inskärpa allvaret i den rådande krisen.

– Viruset slår hårt mot Sverige och situationen är osäker. Med stor sannolikhet kommer läget att förvärras innan det blir bättre, sade han.

Coronapandemin

– Det som har störst betydelse är den insats var och en av oss gör varje dag. Det är vår gemensamma förmåga att under lång tid härda ut, bita ihop och orka dra sitt strå till stacken som i slutet fäller avgörandet. Varje uppoffring du gör ökar möjligheterna för samhället att hantera situationen.

Löfven underströk att varje svensk nu har inte bara en skyldighet, utan en plikt, att skydda sig själv i syfte att skydda andra.

Besöksförbud från onsdag

Vice statsminister Isabella Lövin (MP) presenterade en ny restriktion regeringen nu fattat beslut om i samtal med bland andra pensionärsorganisationer: ett besöksförbud på Sveriges samtliga äldreboenden från och med onsdag.

– Regeringen har tidigare lämnat en skarp rekommendation mot att besöka äldreboenden, och flera kommuner har infört förbud. Regeringen ser dock ett behov av tydlighet och enhetlighet, och har därför fattat detta beslut, sade hon.

– Det ger ett stöd för verksamheter att upprätthålla dessa tuffa regler att det nu är regeringen som fattat detta beslut.

FHM ska utöka provtagningar

Lövin tillkännagav också att Folkhälsomyndigheten nu ges i uppdrag att utöka provtagningarna i landet. I söndags hade 36 000 personer testats i Sverige.

– Det är fortsatt viktigt att vi säkerställer provtagning i prioriterade grupper inom hälso- och sjukvården, både bland patienter och personal. Det här uppdraget syftar till att utöka testningen till andra prioriterade grupper som är samhällskritiska, i ett andra steg, till övriga relevanta delar av samhället.

– En positiv effekt av en bredare testning är att de som testas negativt för covid-19, och i övrigt är friska, kan återgå i tjänst. Eftersom många endast får milda symptom skulle det potentiellt kunna innebära att en betydande mängd viktig personal frigörs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet