Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Socialminister Lena Hallengren håller pressträff om äldreomsorgen med anledning av covid-19. Foto: Pontus Lundahl/TT

Besöksförbudet på äldreboenden förlängs

Uppdaterad
Publicerad
Det nationella besöksförbudet på landets äldreboenden förlängs till den 31 augusti, meddelade Lena Hallengren (S) på en presskonferens på måndagen.
Samtidigt får Socialstyrelsen i uppdrag att undersöka hur säkra anhörigbesök ska kunna genomföras.
– Ingen ska behöva dö ensam, säger Hallengren.

Sveriges äldre är den värst coronadrabbade gruppen i landet. Den första april trädde ett besöksförbud på alla landets äldreboenden i kraft och idag kom beskedet att det förlängs över hela sommaren.

– Sverige befinner sig fortfarande mitt i en global pandemi. Det finns tecken på att utvecklingen mattas av, men att det fortsätter så kan inte tas för givet. Som utvecklingen har visat så är det inom äldreomsorgen som flest människor har avlidit, säger socialminister Lena Hallengren på presskonferensen.

Under tiden som besöksförbudet har varit på plats så har det dock mötts av kritik om att äldre har tvingats att dö ensamma för att anhöriga inte har kunnat ta farväl.

Nu får Socialstyrelsen i uppdrag att undersöka hur säkra anhörigbesök ska kunna genomföras.

”Åtgärden får även negativa konsekvenser”

– De åtgärder vi vidtar får också negativa konsekvenser. På nyheterna har det nyligen rapporterats att över 1 000 personer har avlidit i ensamhet inom äldreomsorgen. Vi måste kunna mildra de negativa konsekvenserna av förbudet samtidigt som man upprätthåller säkerheten, säger Hallengren.

Den 15 juli ska Socialstyrelsen presentera en sammanställning av undersökningen.

Som exempel på hur ett säkert besök skulle kunna se ut nämner Hallengren att det kan bli aktuellt att låta närstående använda skyddsutrustning.

Lena Hallengren berättade även att Inspektionen för vård och omsorg, IVO, just nu genomför en fördjupad tillsyn på landets samtliga äldreboenden.

– Tillsynen pågår denna vecka ut och därefter kommer myndigheten komma med en sammanställning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet