Beställde ekologisk köttfärs – fick vanlig som var salmonellasmittad

Uppdaterad
Publicerad

Det är vanligt att kommuner inte får den mat de har beställt till skolor och hemtjänst. En majoritet av kommunerna som svarat på SVT:s enkät har någon gång under förra året fått andra varor från grossisterna.

Kraven som kommuner ställer i sina upphandlingar kan handla om djurskydd, transporter och ekologiskt producerad mat utan kemiska bekämpningsmedel. Men SVT:s granskning visar att kommunerna inte alltid får den mat de beställt.

– Det som irriterat oss mest under flera år nu är utbytet av produkter. Vi får inte de produkter som vi har beställt, säger Karin Lidén, kostchef i Kramfors kommun

SVT granskar matvalet

De kostchefer som besvarat SVT:s enkät beskriver hur grossisterna byter ut ekologisk mat mot konventionellt producerad, svenskt mot utländskt och hur beställda varumärken ersätts med grossistens egna märken. Märken med bättre vinstmarginal för grossisten själv.

”Det är inte kontraktsbrott”

Grossisterna förklarar sina utbyten med förändringar på livsmedelsmarknaden och säger att det är svårt för dem att alltid ha det som kommunerna efterfrågat.

– Det är inte kontraktsbrott och vi försöker alltid byta ut varorna i samförstånd med kommunerna, säger Nils Berntsson, marknadsdirektör på Martin & Servera, landets största matgrossist.

Men för Kramfors kommun blev det riktigt fel.

Köttfärs smittad med salmonella

– Det värsta var när vi istället för den ekologiska köttfärs som vi beställt fick konventionell köttfärs som dessutom var smittad med salmonella. Då blev vi fruktansvärt förbannade, säger Karin Lidén som är kostchef i Kramfors.

Grossisterna förklarar att alla utbyten sker i samförstånd med kommunen men enligt kostchefer som SVT varit i kontakt med verkar det i så fall vara en regel med undantag.

– Vi fick ett mejl sent en fredageftermiddag och då hade vi redan ätit upp köttfärsen som Menigo meddelade var salmonellasmittad, säger Karin Lidén.

Det var grossisten Menigo som hade sålt köttfärsen.

– Det händer att det finns salmonellasmitta och vi har ett provtagningsförfarande för den biten. Men det är extremt olyckligt när det blir så, säger Menigos vd Jonas Köhler.

Fick sanera hela köket

Men de hade tur i Kramfors. Kökspersonalen hade hettat upp den salmonellasmittade köttfärsen tillräckligt så inget av barnen som åt av den blev smittat,

– Det var verkligen en stor oro. Och sedan fick vi också sanera hela köket. Det blev mycket mer jobb för oss, säger Karin Lidén kostchef i Kramfors.

Fakta

Så gjorde vi undersökningen

Fråga: Har ni under det här året varit med om att leverantörer har bytt ut livsmedel mot ersättningsvaror som avviker från de kvalitetskrav ni har ställt? Det kan exempelvis vara en ekologisk vara som ersätts med en konventionell.

Ja: 123

Nej: 47

Vet ej: 22

Ej svar: 7

Bakgrund

SVT skickade en enkät till kostcheferna i alla kommuner den 10 december 2013. I storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö skickades enkäten till stadsdelarna. Totalt har enkäten skickats till 316 kommuner och stadsdelar. Av dessa har vi fått svar från 199 kommuner och stadsdelar, vilket motsvarar en svarsfrekvens på 63 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar matvalet

Mer i ämnet