Foto: SVT/Pelle Wickman

”Besviken att vi inte värdesätts mer”

Uppdaterad
Publicerad

Laila Sachs skulle behöva gå till tandläkaren men har inte råd. Om hon anstränger sig till det yttersta går budgeten ihop varje månad. Att hälsa, livslängd och inkomst hänger ihop är hon väl bekant med.

– Att hela tiden fundera på om man har råd med det eller det – det blir ju liksom en press på en. Det är klart att det tar på kroppen.

Laila Sachs i Landskrona har jobbat sedan hon var sexton år gammal. I butik, på kontor och som dagbarnvårdare.

Hon tror att det är åren som expedit i en färgbutik, när hon stod upp hela dagarna, som gett henne artros. Hon har ont men vill inte klaga.

– Det gör ju ingen nytta, säger hon.

Mager pension trots ett helt arbetsliv bakom sig

Nu, 71 år gammal, har hon en mager pension, som kräver att hon planerar sin vardag ytterst noga. När hon handlar är hon noga med att hålla sig till det hon skrivit ner.

Och det går utmärkt att laga god mat billigt, påpekar hon. Att hon inte är ensam om att ha det knapert är hon medveten om  flera av hennes väninnor har mindre än hon att leva på. Trots att de har ett helt arbetsliv bakom sig.

– Man blir besviken, det blir man ju. Att vi inte värdesätts mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.