”Vinnarbilden” på kvinnan är en bluff, man kan hitta samma bild kopplad till hundratals olika artiklar på nätet. Foto: SVT

Bilden på ”lotterivinnaren” är en bluff

Publicerad

På Europaspelets hemsida möts man under rubriken ”Vinnarhistorier” av en mycket nöjd kvinna som ler mot kameran. Hon sägs ha vunnit storvinsten. Men det är inte sant.

En av frågorna kring företaget Nordiska spel är om det över huvud taget delas ut några vinster i de lotterier företaget anordnar. Spel som har licens att verka i Sverige övervakas av Lotteriinspektionen vars jobb det bland annat är att se till att vinster betalas ut. Men Nordiska spel menar att företaget inte behöver tillstånd i Sverige och följaktligen har Lotteriinspektionen ingen insyn.

På sina hemsidor berättar Nordiska spel gärna om vinnarna. Under ett foto på en blond kvinna berättas om ”Heléne K” som vunnit 53.200 kronor i förra dragningen. Nordiska spel säger sig ha har ringt upp henne och frågat vad hon ska göra med storvinsten. Heléne berättar att hon kommer att bjuda hela familjen på en resa eftersom ”under januari är det som tråkigast i Sverige”. Heléne ser mycket förväntansfull ut på bilden där hon sitter med en man vid sin sida.

Genrebild från nätet

Denna bild går att hitta i helt andra sammanhang på nätet. I hundratals versioner reser kvinnan på bilden runt i världen i många olika skepnader. Ofta i sällskap med vad som sägs vara hennes man. 

Det handlar om en bildserie som finns att köpa på flera internationella bildbyråer; genrebilder av den sort som används till att illustrera olika saker i press och på nätet.  Heléne och hennes man går under beteckningen ”couple waiting in airport lounge”.

Paret har figurerat i bland annat tyska, israeliska och ryska tidningar. Ibland illustrerar de ett ”lyckligt par som väntar barn”. Ibland är de redan föräldrar och exempel på sådana som ”gärna kommunicerar med sina barn via smartphones.” Och ibland alltså – vinnare i Europaspelet. Bilderna finns att ladda ner för vem som helst.

Vinnaren kan inte nås

När vi mejlar våra frågor om Heléne till Europaspelet får vi snabbt svar av Oscar Jacobson, Public Relations manager på Nordiska spel som står bakom Europaspelet:

”Anledningen till att vi har valt att presentera en bild som köpts hos en leverantör av bilder i stället för en bild på Heléne K. är helt enkelt att vi ännu ej har fått ett godkännande från henne att publicera en bild på vår hemsida. Har ni kontakt med henne får ni gärna informera henne om hennes vinst på 53.200 SEK och be henne kontakta oss, då vi ej når henne varken per telefon eller E-mail.”

”Fortsätter söka Heléne”

Svaret väcker nya frågor. På hemsidan står det ju att man ringt upp Heléne för en segerintervju, men nu heter det att man inte fått tag på henne. Det blir ett nytt mejl till Nordiska spel och återigen ett snabbt svar från Oscar Jacobson:

”Då vi svartmålades utan dess like i er sändning av SVT Plus förra veckan så tog vi ett beslut om att publicera fler vinnare på hemsidan för att visa på att vinster faktiskt delas ut. Då vi ej fick kontakt med Heléne så utgick vi ifrån vad hon sa att hon skulle hitta på med en eventuell storvinst, vilket då var att bjuda familjen på en resa. Självklart så kommer vi fortsätta söka Heléne då alla våra spel är vinstbevakade, och kommer då återigen fråga henne vad hon planerar att hitta på med vinstpengarna.”

Finns hon – eller inte

Om det över huvud taget finns någon verklig Heléne K kan SVT Nyheter inte svara på. Men som bevis på att det faktiskt delas ut vinster i Europalotteriet har Nordiska spel använt sig av en kvinna man inte får tag på varken via mejl eller telefon och som inte heller går att spåra trots att företaget skrivit att man ringt upp henne – och som på hemsidan är illustrerad med en bild på en helt annan kvinna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer