Carl Bildt och Mona Sahlin möttes i söndagens Agenda Foto: SVT

Bildt: Tusentals jobb i fara efter Saudikrisen

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals svenska jobb är i fara till följd av krisen Sverige-Saudiarabien, enligt tidigare utrikesminister Carl Bildt som mötte Mona Sahlin i en debatt i SVT:s Agenda ikväll.

– Sättet som avtalet avslutades på har skadat Sverige på ett allvarligt sätt, säger Carl Bildt.

Diskussionen mellan den tidigare utrikesministern och före detta partiledaren Mona Sahlin (S) i kvällens Agenda gällde regeringens hantering av Saudiaffären.

Carl Bildt (M) menade bland annat att sättet som regeringen meddelade det avslutade samarbetet med Saudiarabien har skadat Sverige och affärsrelationerna med flera arabländer.

Saudiavtalet

– Det här har skadat Sverige på ett allvarligt sätt, sade Carl Bildt tidigare i sändning.

– Det är en situation som alldeles uppenbart skadat Sverige och svenska möjligheter. Det viktigaste just nu är att ta sig ur den här krisen innan den drabbar oss ännu mera och gör mer skada än den redan gjort.

”Handlar om tusentals jobb”

Enligt honom kan den diplomatiska krisen även påverka de svenska jobben.

– Vi har förlorat möjligheter, det gäller inte bara Saudiarabien.

– Det handlar om åtskilliga, tusentals jobb för närvarande. Och jag tycker att detta var onödigt. Det är inte bara Saudiarabien, det är Förenade Arabemiraten, en rad andra länder där det nu står och väger.

Tusentals jobb, var någonstans?

– I Sverige. Som står och väger.

Mona Sahlin, som under debattens gång klappade Bildt på axeln, kommenterade då med (cirka nio minuter in i klippet):

– Tusentals jobb, som står och väger? Det låter inte så faktabaserat.

– Nej, men det står och väger. Viktigast för oss alla är att Sverige kommer ur den här krisen.

Sahlin: Det tog för lång tid

Debatten mellan Carl Bildt och Mona Sahliin var stundtals hätsk, och Sahlin förde fram att Margot Wallström till viss del kritiseras för att hon är kvinna. Sahlin menade att fler istället borde hedra Wallström för hennes mod att stå upp för mänskliga rättigheter.

– Jag tycker att det var helt rätt att säga upp det (avtalet reds. anm), kritiken jag har är att det tog för lång tid, vad man egentligen menade och osäkerheten blev väldigt stor. Jag är oändligt stolt över tydligheten ifrån Margot Wallström över hur man anser att Saudiarabien behandlat sina oppositionella, sade Mona Sahlin.

Diplomatisk kris

Den 10 mars bekräftade regeringen att det omdiskuterade militära samarbetsavtalet med Saudiarabien inte förlängs. Innan beslutet blev offentligt stoppades utrikesminister Margot Wallström från att hålla det tal som hon särskilt bjudits in för att hålla i samband med Arabförbundets möte i Kairo. Saudiarabien låg bakom blockeringen.

Enligt Wallströms pressekreterare var anledningen utrikesministerns uttalanden om Saudiarabien, bland annat kommentarer om att kungadömets metoder är medeltida. Det uttalandet gällde Wallströms kritik mot piskningen av en regimkritisk bloggare i Saudiarabien.

Sedan dess har en rad länder fördömt Wallströms agerande och sagt att hon lagt sig i Saudiarabiens interna angelägenheter och med det brutit mot diplomatiska normer.

När regeringen aviserade att man avslutar samarbetet meddelade Saudiarabien att man kallar hem sin ambassadör från Sverige, kort därefter gjorde Förenade Arabemiraten samma sak. I oktober förra året skickades Israels ambassadör hem, det efter beslut om regeringens erkännande av Palestina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudiavtalet

Mer i ämnet