”USA:s regering ska inte beordra amerikanska företag att göra sina produkter svagare”, skriver Bildt i en debattartikel i den kanadensiska tidningen The Globe and Mail. Foto: TT

Bildt stödjer Apple – Trump manar till bojkott

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare utrikesminister Carl Bildt (M) tar ställning för Apple i den rättsliga striden mellan amerikanska myndigheter och teknikjätten, sedan justitiedepartementet gått till en federal domstol för att tvinga Apple att hjälpa FBI att hacka en Iphone. Men presidentaspiranten Donald Trump manar till bojkott av Apple.

”USA:s regering ska inte beordra amerikanska företag att göra sina produkter svagare”, skriver Bildt i en debattartikel i den kanadensiska tidningen The Globe and Mail.

Bildt, som är ordförande i organisationen Global Commission on Internet Governance (GCIG), framför också tillsammans med två andra av GCIG-företrädare en varning att om FBI får igenom sina krav kan det få dramatiska konsekvenser för den amerikanska teknikindustrin.

Trump vill bojkotta

Även den republikanske presidentaspiranten Donald Trump (Rep) har höjt sin stämma i frågan – han manar till bojkott av Apple.

– Bojkotta Apple till dess att de lämnar ifrån sig informationen, förkunnande Trump på ett kampanjmöte i South Carolina.

En domare i Kalifornien beordrade tidigare i veckan teknikjätten att ge ”rimligt tekniskt bistånd” till FBI:s försök att bryta sig in i en mobiltelefon som tillhörde Syid Farouk, som tillsammans med sin hustru sköt ihjäl 14 personer i San Bernardino i Kalifornien i december. Men Apple har än så länge vägrat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.