Tesla och Trygg-Hansa har kommunicerat dåligt, menar Helen Bernerfalk på Konsumenternas försäkringsbyrå. Foto: Konsumenternas försäkringsbyrå & TT

Bilförsäkringsexperten: Teslan borde ha lösts in

Uppdaterad
Publicerad

Trygg-Hansa borde ha hjälpt sina kunder bättre, i fallet med den krockade Teslabilen. Det menar Helen Bernerfalk på Konsumenternas försäkringsbyrå, som även riktar kritik mot Tesla.

Plusredaktionen har i sin pågående granskning av försäkringar berättat om Camilla och Nenad Lindqvist Pavlovic, som krockade med sin nya Tesla.

Trygg-Hansa, som är försäkringsbolaget som har hand om vagnskadegarantin för Teslas räkning, hävdar att de inte fått en begäran från Tesla om att bilen ska lösas in. Istället har de väntat på att Tesla ska ta fram reparationsanvisningar.

Plus granskar försäkringar

”Får inte dra ut på tiden”

Helen Bernerfalk är jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå och expert på bilförsäkringar. Hon menar att Trygg-Hansa inte varit tillräckligt aktiva från början av detta ärende. Att behöva vänta utan att få en tidsuppskattning är inte enligt bestämmelserna om hur ett skadeärende ska hanteras, enligt henne.

– Skadereglering får inte dra ut på tiden som det verkar ha gjort här. Den juridiska skrivningen är att den ska ske skyndsamt och det har det inte gjort i det här fallet, säger Helen Bernerfalk.

Hon menar att även fast det dragit ut på tiden att få fram en reparationsanvisning från biltillverkaren så borde Trygg-Hansa lösts in bilen när det först kom på tal i början av processen, och sen löst det med biltillverkaren.

– Det är synd att konsumenterna hamnat i kläm mellan försäkringsbolaget och biltillverkaren.

Kritiserar också Tesla

Helen Bernerfalk riktar även kritik mot Tesla. Hon menar att de varit otydliga i sin kommunikation, genom att de meddelat olika beslut till Camilla och Nenad och Trygg-Hansa angående om bilen ska lösas in eller ej.  Helen Bernerfalk tycker också att det tagit orimligt lång tid att få fram reparationsanvisning till verkstaden.

– Trygg-Hansa och Tesla borde helt enkelt ha bättre kommunikation.

Tesla skriver i ett mejl till Plus att på grund av ”en serie olyckliga omständigheter” så har kunderna kommit i kläm. Företaget beklagar situationen, och uppger att lagningen av bilen nu påbörjats.

Följ hela Plus pågående granskning av försäkringar här – och tipsa reportern!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Plus granskar försäkringar

Mer i ämnet