Tobias Billström om sina förväntningar på Ungern efter Turkiets Nato-ja. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Billström: ”Förväntar mig att det ungerska parlamentet kallas in så fort som möjligt”

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet har gjort sitt – i och med Erdogans godkännande är nu beslutsprocessen klar gällande Sveriges Natoansökan. Men ännu återstår Ungern, som tidigare sagt att de inte kommer vara sist med att ratificera.

– Det verkar som de tyvärr blir det nu. Vi ser ingen anledning till några dröjsmål vad gäller Ungerns ratificering, säger utrikesminister Tobias Billström (M) till SVT.

Billström välkomnar kvällens besked från Turkiet och kallar det ”glädjande”. Han poängterar att Sverige fullföljt sin del av de avtal som upprättats vid olika Nato-toppmöten.

Samtidigt säger han att beskedet kommer i samband med att USA meddelat att man går vidare med försäljningen av F16-plan till Turkiet. Enligt Billström har Sverige inte något att göra med försäljningen.

Sverige och Nato

– De affärerna berör tre stater – Turkiet, Grekland och USA. Sverige har inte varit inblandade i de affärerna.

Ett land kvar att godkänna

Ungern är nu det enda land som inte har godkänt Sverige som Natomedlem. Landets parlament öppnar inte förrän i slutet av februari, men möjligheten finns att kalla in det tidigare, vilket även oppositionen i Ungern krävt.

Premiärminister Viktor Orbán bjöd i veckan in Ulf Kristersson till Ungern för ”förhandlingar” kring Sveriges ansökan. Kristersson svarade under torsdagen i ett brev att han gärna pratar med Orbán, men att de kan träffas i samband med Europeiska rådets möte i Bryssel 1 februari.

Ser inga hinder för ett ungerskt godkännande

Tobias Billström säger att han förväntar sig en snabb process från ungerskt håll.

– Jag förväntar mig att det ungerska parlamentet kallas in så fort som möjligt och slutför ratificeringen. Vi känner ett mycket starkt stöd från övriga Natoländer till förmån för detta.

Billström säger att han hoppas att ratificeringen slutförs snart, och att han inte ser några hinder för att det ska ske.

– Ungern hade inga förbehåll för att Sverige skulle bli inbjuden som Natomedlem och har inte heller haft några invändningar efter det, säger han.

Behövs det att Ungern extrainkallar parlamentet innan det öppnar?

– Vi ser ingen anledning till onödiga dröjsmål och vi ser inget som bör fördröja processen, vi förväntar oss att Ungern gör det som de åtagit sig att göra.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör statsminister Kristersson om inbjudan från Ungerns premiärminister. Foto: Fredrik Larsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet