Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Områden där Sverige ska bidra till Nato – hör vad försvarsalliansen kan förvänta sig vid ett inträde. Foto: TT/SVT

Turkiet säger ja till svenskt Nato – det händer nu

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet har röstat ja om ett svenskt medlemskap i Nato. Men vad är nästa steg i riktningen mot ett fullt medlemskap?

Efter timmar av debatt och omröstning kom till slut beskedet under tisdagskvällen att Turkiet röstar ja till ett svenskt medlemskap i Nato. Två dagar senare, på torsdagen, undertecknades beslutet av presidenten Erdogan.

I nästa steg ska de dokument som fastställer det turkiska beslutet deponeras hos det amerikanska utrikesdepartementet, förklarar SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi.

Sverige och Nato

– Besluten ska även deponeras hos Nato, men det är det amerikanska utrikesdepartementet som är som en slags ”arkivarie” för Nato, säger Yousefi.

Dit kommer troligtvis utrikesminister Tobias Billström, för att lämna över dokumenten, säger USA-korrespondenten.

Statsministern inbjuden till samtal med Ungern

Kvar återstår nu för Ungern och Viktor Orbán att ratificera Sveriges ansökan till Nato för ett fullt medlemskap.

Jan Hallenberg, seniorforskare inom Europaprogrammet vid Utrikespolitiska institutet, tror att processen i Ungern kan röra på sig fort med tanke på landets tidigare uttalande om att de inte tänker vara sist med att godkänna Sverige.

Statsminister Ulf Kristersson har fått en inbjudan att samtala med den ungerska premiärministern i närtid.

– Om den ungerska premiärministern är nöjd med det samtalet kan han kalla samman parlamentet och uppmana dem att fatta det beslutet, säger Jan Hallenberg till SVT.

Svenska flaggan hissas – kan delta fullt i militära kommittéer

Om samtliga beslut är fattade och dokument påskrivna av premiärminister och president, väntas svenska flaggan hissas på olika Natohögkvarter runtom i världen – och Sverige kan titulera sig som den 32:a Natomedlemmen i ordningen.

– Sedan deltar Sverige fullt ut i alla militära kommittéer. Då öppnar de alla dörrar som hittills varit stängda. Det är några integrerade samarbeten som Sverige inte har kunnat delta i fullt ut, säger Jan Hallenberg och fortsätter:

– Men det kan Sverige alltså göra nu, som full medlem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet