Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här säger turkiska parlamentet ja till svensk Nato-medlemskap Foto: Turkiska parlamentet

Turkiet godkänner Sveriges Natoansökan

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet har godkänt Sveriges Natoansökan. Det står klart efter en omröstning i det turkiska parlamentet på tisdagskvällen. Av 346 röster var 287 för ett svenskt Natomedlemskap och 55 emot, resten avstod.

Omröstningen föregicks av en cirka fyra timmar lång debatt om Sveriges medlemskap.

Under debatten lyftes bland annat koranbränningarna och att terrorister tillåts vandra fritt på Stockholms gator, men det hördes även mer positiva tongångar.

Till exempel argumenterade utrikesutskottets ordförande, Fuat Oktay, från president Recep Tayyip Erdogans parti AKP, i sitt anförande för ett svenskt medlemskap eftersom Sverige stöttar Turkiets strävan att bli EU-medlem och att Sverige nu arbetar mer aktivt för att bekämpa terrorism.

Två år sedan ansökan

I maj är det två år sedan Sverige och Finland gemensamt ansökte om medlemskap i Nato, och i april är det ett år sedan Finland blev Natomedlem. För Sverige har dock processen varit allt annat än friktionsfri då Turkiet och Ungern dragit ut på sina godkännanden.

Efter dagens omröstning i det turkiska parlamentet står det dock klart att Sverige nu är bra mycket närmare att bli medlem i försvarsalliansen.

För att Turkiet som helhet ska godkänna Sverige som Natomedlem krävs dock fortfarande att president Erdogan formellt ratificerar ansökan.

Ungern kvar

Om Erdogan väl skriver under dokumentet betyder det att Ungern står kvar som sista Natomedlem att inte ha ratificerat Sveriges ansökan – något man upprepade gånger sagt att man inte tänker vara.

Tidigare i dag mottog Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) ett brev från Ungerns premiärminister Viktor Orbán.

”Jag bjuder in er att komma till Ungern så snart ni har möjlighet för att utbyta åsikter inom alla områden, inklusive våra komplexa bilaterala relationer, och vårt framtida samarbete inom ramen för säkerhet och försvar som allierade och partner”, skriver Orbán bland annat.

Utrikesminister Tobias Billström vill dock inte svara på om statsministern kommer att åka till Ungern för ett möte med Viktor Orbán.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör utrikesminister Billströms första reaktion efter Turkiets parlament nu godkänt Sveriges Natoansökan. Foto: Vlada Cakic

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.