Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur påverkas det finsk-svenska försvarssamarbetet? Reporter Andreas Öbrink listar tre områden som påverkas av ett fördröjt svenskt Nato-medlemskap. Foto: Johanna Waak och Anders Wiklund/TT

Så påverkas Sverige av att Natomedlemskapet dröjer

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges väg in i Nato har dragit ut på tiden, och än finns inget datum för när det hela är klart. Hur påverkas Sverige av en utdragen ansökningsprocess? SVT:s politikreporter Andreas Öbrink lista tre områden som påverkas.

Det var förra sommaren som Sverige och Finland officiellt bjöds in att bli medlemmar i Nato, och den 4 april i år blev Finland fullvärdig medlem. Vid Nato-toppmötet i Vilnius i juli skakade Sverige och Turkiet hand på att Sverige snart skulle bli medlem, sedan dess har inte mycket hänt utåt.

Turkiet skulle ta upp ansökan för omröstning när parlamentet öppnade igen i oktober. Än har det inte skett, men det finns också signaler på att flera andra natoländer nu tröttnat och trycker på för ett snabbt besked.

Kanske ligger avgörandet nu inte i svenska händer, mycket talar för att det snarare kan avgöras i förhandlingar mellan Turkiet och USA. Turkiet vill ha amerikanska F16-plan, frågan är om det blir något medlemskap innan dess.

Så vad innebär det för svensk del att det dröjer? I videon går SVT:s reporter Andreas Öbrink igenom tre områden som påverkas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.