Trycket ökar på Ungerns premiärminister Victor Orbán efter Erdogans ja till Sverige i Nato. Foto: Zoltan Mathe, AP / TT

Efter Turkiets Natobesked: Oppositionen i Ungern begär extrainsatt parlamentsmöte

Uppdaterad
Publicerad

Det ungerska oppositionspartiet MSZP begär ett extrainsatt möte i parlamentet för att behandla Sveriges Natoansökan. Uppmaningen kommer dagen efter att Turkiets president Recep Tayyip Erdogan gett grönt ljus för att släppa in Sverige i försvarsalliansen.

Parlamentsledamoten Ágnes Vadaiuppger dock för TT att en omröstning kommer att ske tidigast 6 november.

På måndagen meddelade Turkiet att presidenten Erdogan undertecknat och lämnat över Sveriges Natoansökan till parlamentet för ratificering. Det socialdemokratiska oppositionspartiet MSZP i Ungern svarade med att begära en extrainsatt parlamentssession för att även det ungerska parlamentet ska rösta om Sveriges ansökan.

Man skriver i ett pressmeddelande att omröstningen bör ske på måndag eller senast tisdag. Men det lär dröja längre än så. Parlamentsledamoten Ágnes Vadai uppger för TT att Ungern kommer att rösta om det svenska Natomedlemskapet tidigast den 6 november.

Ungerns regering: Förändrar inte situationen

Ungerns utrikesminister Peter Szijjarto har tidigare sagt att man ska släppa in Sverige i Nato om Turkiet väljer att göra det. Man har dessutom lovat att inte bli sista land att ratificera den svenska ansökan. Under tisdagseftermiddagen ska Ungerns utrikesminister Szjjiarto uttalat sig och sagt att steget som Turkiet tagit i processen inte påverkar Ungerns takt att ratificera NATO-anslutningen, enligt flera ungerska medier.

”Detta förändrar ingenting i vår situation. Ungerns parlament är ett suveränt parlamentet i ett suveränt land, så det kommer att fatta ett suveränt beslut i den här frågan”, sa han och fortsätter:

”Nu när ärendet har överlämnats till parlamentet i Turkiet är det turkiska parlamentet nu praktiskt taget där det ungerska parlamentet har legat i många månader”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utrikesminister Tobias Billström (M) säger att beskedet från Turkiet ”naturligtvis är väldigt glädjande”. Foto: Nedim Enginsoy/AP, Henrik Montgomery/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.