Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utrikesminister Tobias Billström (M) säger att beskedet från Turkiet ”naturligtvis är väldigt glädjande”. Foto: Nedim Enginsoy/AP, Henrik Montgomery/TT

Erdogan har lämnat in Sveriges Natoansökan till landets parlament

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets president Erdogan har lämnat in Sveriges Natoansökan till parlamentet för ratificering, enligt det turkiska presidentkansliet.

– Ett glädjande besked, skriver statsminister Ulf Kristersson på X.

Det turkiska presidentkansliet skriver på X att Erdogan har skrivit under protokollet om Sveriges Natoanslutning.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) kommenterar beskedet på X:

Sverige och Nato

– Glädjande besked att Turkiets president Erdoğan nu har lämnat över ratificeringsdokumenten till det turkiska parlamentet. Nu återstår för parlamentet att behandla frågan. Vi ser fram emot att bli medlem i Nato, skriver han.

Ser fram emot snabbt godkännande

Jens Stoltenberg, Natos generalsekreterare, säger att han ser fram emot en ”snabb omröstning” i det turkiska parlamentet.

”Vi välkomnar det steget, och som ni vet har vi bett om den här ratificeringen en tid. Vi ser fram emot att se ratificieringsdokumenten behandlas i det turkiska parlamentet och godkännas så snart som möjligt”, säger Matthew Miller, talesperson för USA:s utrikesdepartement.

Billström: Kan bli Nato i november

Utrikesminister Tobias Billström (M) säger även han att beskedet är glädjande och pekar ut slutet av november som den tid då Sverige kan vara med i Nato.

– Natos generalsekreterare underrättade, för några dagar sedan, att han utgår från att Sverige kommer vara medlem i Nato innan utrikesministermötet i slutet av november, det är tidsplanen, säger utrikesministern.

Han säger även att man inte bör ta ut något i förskott eftersom det hela ännu inte är helt klart.

”Ska inte ropa hej”

Paul Levin, föreståndare för Turkietinstitutet vid Stockholms universitet, tror att saken kan behandlas i parlamentet redan denna eller nästa vecka. Men det är ännu oklart vad utfallet blir.

– Detta är ett stort steg, men inte det sista. Jag tror inte man ska ropa hej än så länge. Mycket handlar om hur mycket Erdogan kommer sätta press på sina egna parlamentariker och de i sin regeringsallians att rösta för, i så fall skulle detta kunna gå väldigt snabbt.

SVT Nyheter sände direkt efter beskedet – se hela sändningen här.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pål Jonsson (M) är försvarsminister Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet