Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad får man för skydd? Vilka skyldigheter har man? Och vem bestämmer egentligen? – Det här innebär det att vara medlem i Nato. Foto: TT

Guide: Så fungerar Nato – i 5 punkter

Uppdaterad
Publicerad

Vem bestämmer i Nato, vilka skyldigheter har medlemsländerna och vad skulle det kosta Sverige? Här är en guide i fem punkter.

Att vara medlem i Nato innebär blandannat att man får ett ökat militärt skydd vid angrepp. Men medlemskapet kommer också med skyldigheter.

– Nato är en försvarsallians. Så om ett Natoland blir attackerat på sitt territorium, då är alla Natomedlemmar skyldiga att hjälpa till på sånt sätt man bedömer vara nödvändigt, säger Eva Hagström Frisell, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

Ansöka om medlemskap

Om Sverige skulle bestämma sig för att bli medlem i Nato krävs det först och främst att Nato enhetligt godkänner Sverige. Sen måste ansökan också godkännas i alla de nuvarande medlemsstaternas parlament. En process som kan ta mellan åtta månader och två år.

– Då är frågan om man kan få tvåsidiga försvarsgarantier från exempelvis USA och Storbritannien under ansökningsprocessen, säger Hagström Frisell.

Vilket av Natomedlemsländerna bestämmer? Och hur ser skyddet ut? Hör svaret i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet