Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Statsminister Ulf Kristersson (M) om Sveriges försvarssamarbete JEF: ”Storbritannien är helt avgörande” Foto: SVT

Sveriges allierade samlas i Visby

Uppdaterad
Publicerad

Säkerhetspådraget är enormt när ledarna för ett tiotal andra europeiska länder nu möts i Visby. Toppmötet handlar bland annat om Rysslands krig, stöd till Ukraina och hur hybridhotet mot norra Europa ska mötas.

I luften surrar helikoptrar och drönare och på redden ligger militära fartyg. Det märks i Visby att det pågår toppmöte mellan de tio länder som ingår i försvarssamarbetet Joint Expeditionary Force, eller JEF.

Vid lunchtid höll statminister Ulf Kristersson en presskonferens där han betonade Gotlands strategiska betydelse och sammanfattade mötet så långt:

– Vi har bland annat bjudit in Ukraina som observatör på framtida JEF-övningar.

De flesta länderna representeras av sina regeringschefer eller statschefer, till exempel Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak, Estlands premiärminister Kaja Kallas och Finlands president Sauli Niinistö.

Skydd mot undervattenssabotage

Mötet handlar om mer stöd till Ukraina, vilket förhållande JEF ska ha till det större försvarssamarbetet Nato samt om hur medlemsländerna bättre ska möta så kallade hybridhot.

Den sista punkten är extra aktuell efter det misstänkta sabotaget på en gasledning mellan Estland och Finland. JEF-ländernas försvarsministrar ska nu diskutera gemensamt hur skyddet kan öka.

– Det ligger en spagetti av kablar på havsbotten och den är helt fundamental för datatrafik och allt som styrs digitalt. Sårbarheterna är mycket större, säger Kristersson.

Viktig markering

För svensk del  innebär mötet i Visby en viktig markering så länge Natoansökan blockeras av Turkiet och Ungern. Då Sverige ännu inte skyddas under Natos artikel 5 bedömer man att övningar med allierade samt besök av militär från andra länder är åtgärder som kan stärka säkerheten fram till medlemskap.

Militärsamarbetet JEF innehåller inga försvarsgarantier som Nato, men det är en snabbinsatsstyrka som skulle kunna sättas in om en kris skulle uppstå eller om ett av medlemsländerna skulle behöva hjälp. Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har JEF:s övningsverksamhet kraftigt utökats.

Tidigare i veckan möttes Natos försvarsministrar i Bryssel. Inte heller där blev det några klara besked om när Ungern och Turkiet kan väntas rösta om Sveriges Natoansökan.

Se SVT:s direktsändning från presskonferensen här.

FAKTA

Joint Expeditionary Force (JEF) är ett regionalt försvarssamarbete mellan tio nordeuropeiska länder: Sverige, Danmark, Estland, Finland, Island, Lettland, Litauen, Nederländerna, Norge och som leds av Storbritannien. Syftet är att stärka förmågan att agera gemensamt och är ett ramverk för en snabbinsatsstyrka som ska kunna ingripa vid kriser i norra Europa.JEF är ett komplement till Nato och innebär möjlighet att snabbt kunna agera vid kriser som är under tröskeln för väpnat angrepp och aktivering av Natos artikel 5. Samarbetet bygger på frivillighet och medlemsländerna beslutar självständigt om de deltar i övningar och militära insatser.

Källa: Regeringen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.