Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak kommer till Visby. Foto: SVT, James Maning/TT

Massivt säkerhetspådrag när premiärminister Rishi Sunak kommer till Visby

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen står Sverige och statsminister Ulf Kristersson värd för ett möte med Joint Expeditionary Force, JEF, i Visby. Bland besökarna finns Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak och Finlands president Sauli Niinistö.

Mötet hålls under fredagen på kongresshallen Wisby Strand. Området runt byggnaden och delar av närliggande Almedalen har spärrats av.

En stor polisstyrka finns på plats som samarbetar med bland andra Kustbevakningen. Drönare kommer att bevaka Visby från luften.

– På dagordningen står bland annat Rysslands krig i Ukraina, men också hur vi ska möta de hybridhot som riktas mot oss i norra Europa, säger Jesper Skalberg Karlsson (M), riksdagsledamot från Gotland som deltar i den svenska delegationen.

Under mötet kommer statsminister Ulf Kristersson och Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak också att underteckna ett strategiskt partnerskapsavtal mellan Storbritannien och Sverige.

Det är tio stats och regeringschefer – hur stort är det här mötet sett till gotländska mått?

– Enormt stort och enormt viktigt. Jag kan inte minnas att vi någonsin haft den här typen av högnivå möte i Visby, säger Jesper Skalberg Karlsson.

Se mer om detta i klippet ovan.

Fakta Joint Expeditionary Force, JEF

JEF är ett försvarssamarbete mellan tio länder som grundades 2012. Det leds av Storbritannien. Koalitionen omfattar Danmark, Estland, Finland, Island, Lettland, Litauen, Nederländerna, Norge, Sverige och Storbritannien och är i första hand avsedd för insatser i Östersjöområdet, Nordatlanten och Arktis. JEF kan snabbt agera antingen självt eller ihop med Nato eller FN.

Sverige har varit med sedan 2017.

Källa: Försvarsmakten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.