Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Alla går in för att det nu snart kommer bli en ratificering.” Hör utrikesminister Tobias Billström (M) om Sverige och Nato. Foto: SVT

Utrikesminister Tobias Billström (M) räknar med grönt ljus från Turkiet inom kort

Publicerad

Det är mycket nära att ratificeringsprocessen kring Sveriges Natoansökan inleds i Turkiet. Den bedömningen gör utrikesminister Tobias Billström (M) och den svenska regeringen. 

– De signaler som kom i Vilnius gäller fortfarande, säger Billström i Aktuellt.

Både Turkiet och Ungerns parlament är i gång efter sommaruppehållet. Utrikesminister Tobias Billström (M) räknar nu med att det inte kommer att dröja länge innan båda länderna ger grönt ljus för Sveriges Natoansökan. Efter toppmötet i Vilnius i juli var beskedet att Sverige skulle godkännas när det turkiska parlamentet hade öppnat efter sommaren.

– Det är framförallt det turkiska parlamentet som vi har anledning att hålla ögonen på, därför att i Ungern har Viktor Orbán sagt att man inte kommer vara sist att ratificera Sverige.

Sverige och Nato

– Allting pekar på att vi nu är mycket nära att ratificeringsprocessen ska inledas med att våra dokument skickas över från presidentkansliet i Ankara till parlamentet så att parlamentet kan börja arbeta med det, säger Billström.

Utökat samarbete med Turkiet

Billström har de senaste dagarna haft samtal både med Turkiets utrikesminister Hakan Fidan och USA:s utrikesminister Antony Blinken.

– Alla går in för att det nu snart kommer att bli en ratificering, säger Billström, som blickar framåt mot utökat samarbete mellan svenska och turkiska myndigheter efter att ratificeringen är genomförd – till exempel kring rättsväsende och säkerhetsfrågor.

– Jag ser framför mig hur Sverige och Turkiet kommer att kunna ha ett mycket bättre samarbete, faktiskt tack vare det här arbetet som Natoprocessen har gett upphov till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet