Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur hänger affären ihop med stridsflygplanet F-35 och det ryska luftvärnssystemet S-400? Se bakgrunden här. Foto: Ronald Wittek/Leon Neal/TT

Erdogan: Turkiet säger ja till Sverige om USA säljer F16-plan

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet kommer att säga ja till Sveriges Nato-ansökan om USA håller löftet att sälja F-16-plan till Turkiet. Det säger president Erdogan på tisdagen, rapporterar Reuters med hänvisning till turkiska medier.

Den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan har tidigare hävdat att försäljningen av stridsflyg inte hänger ihop med Sveriges Natomedlemskap. Nu låter det alltså annorlunda.

– Om USA håller sina löften kommer vårt parlament också att hålla sina löften, sade Erdogan till journalister på tisdagen, innan en flygresa hem från Azerbajdzjan.

F-16-planen kommer förmodligen säljas någon gång i framtiden, menar Fouad Youcefi, SVT:s USA-korrespondent. USA har tidigare sagt att de säljer planen om Turkiet släpper in Sverige i Nato – och nu handlar det om vad som sker först.

– Det här handlar om en kamp om vem som blinkar först, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s USA-korrespondent om utsikterna för affären. Foto: SVT

Samtal i New York

Erdogan sade också att utrikesminister Hakan Fidan och USA:s utrikesminister Antony Blinken diskuterat Sveriges Nato-ansökan i samband med FN-mötet i New York förra veckan.

Vid samma möte sade statsminister Ulf Kristersson (M) till SVT Nyheter att han fortfarande räknar med att Sverige blir Natomedlem när turkiska parlamentet öppnar i höst. Han trodde också att han skulle få möjlighet att tala med den turkiske presidenten.

Angående Erdogans uttalande under tisdagen skriver utrikesministern Tobias Billström (M) i en kommentar till SVT Nyheter att “Överenskommelsen i Vilnius var att ratificeringen skulle ske så snart som möjligt. Vi utgår från att det gäller.”

Flera steg återstår

Erdogan har vid flera tillfällen den senaste tiden flaggat för att processen kring Sveriges ansökan kan komma att ta tid. Följande steg ska enligt nyhetsbyrån TT genomföras innan Turkiet formellt har sagt ja till Sverige:

  • Den svenska ansökan lämnas över av Erdogan till talmannen.
  • Ärendet skickas vidare till utrikesutskottet och försvarsutskottet för behandling, innan det går tillbaka till utrikesutskottet för omröstning.
  • Därefter hamnar frågan i den stora kammaren för avgörande.
  • När parlamentet har sagt sitt hamnar bollen åter hos Erdogan, för att formellt sätta punkt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.