Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör utrikesminister Billströms första reaktion efter Turkiets parlament nu godkänt Sveriges Natoansökan. Foto: Vlada Cakic

Billström: ”Naturligtvis bra att turkiska parlamentet röstat igenom det här”

Uppdaterad
Publicerad

En försiktigt positiv utrikesminister mötte journalisterna, efter beskedet att Turkiets parlament röstat för ett svenskt Natomedlemskap.

– Det är naturligtvis bra att turkiska parlamentet röstat igenom det här. Nu kommer vi att invänta att president Erdogan tar och undertecknar ratifikationsinstrumentet och skickar vidare, säger utrikesminister Tobias Billström till SVT.

För Turkiets del återstår nu en slutlig underskrift av president Recep Tayyip Erdogan.

Sverige och Nato

– Det bör ske så fort som möjligt. Det finns ingen anledning att vänta när parlamentet är färdiga med sin del.

Natoprocessen fortsätter

Men den svenska Natoprocessen är inte avslutad än, poängterar Billström.

– Nu har vi god förhoppningar att det här som skett ikväll kommer leda till att de turkiska papperna kan gå över, sen återstår de ungerska.

Orbán bjuder in till Ungern

Ungerns premiärminister Viktor Orbán skickade under tisdagen ett brev till statminister Ulf Kristersson där han bjöd in till ett besök i Ungern. Orbán vill ”utbyta åsikter om alla våra gemensamma intressen”.

– Vi har tagit emot brevet från premiärminister Orbáns kansli och kommer analysera färdigt detta och återkomma med ett svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet