Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kommer troligen inte fatta beslut om inte Orban och vill att parlamentet kallas in” – Hör SVT:s utrikesreporter om svenskt natobeslut från Ungern. Foto: SVT

Oppositionen i Ungern begär extra Nato-möte: Vill rösta om Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionen i Ungern har begärt ett omedelbart extra möte i landets parlament för att rösta om Sveriges Natoanslutning.

”Låt oss äntligen godkänna förslaget om att Sverige ska gå med i Nato”, skriver socialdemokratiska MSZP.

Begäran kommer efter uppgifter om att Turkiets parlament kan rösta om Sveriges Natomedlemskap under tisdagen. Det skulle riskera att göra Ungern till sista land att släppa in Sverige – vilket man lovat att inte bli.

– Det är ett mörkt spel som förstås bara är i Putins intresse. Jag tycker det är en skam för Ungern och det ungerska folket. Därför tog vi initiativ till ett extramöte i parlamentet, säger Bertalan Toth, gruppledare i parlamentet för MSZP.

Sverige och Nato

Enligt det socialdemokratiska oppositionspartiet MSZP:s vice ordförande, Tamás Harangozó, har hanteringen av Sveriges Natoansökan varit ”en meningslös charad” som ”dragit skam över det ungerska folket”.

– Genom att ljuga om datumet för godkännandet och skälen till förseningen uppnådde de inga resultat. Det är dags för Orbán att stoppa den dumma, skadliga och onödiga charaden, säger han till SVT.

Måste godkännas

För att oppositionens förslag om en extra sammanträde ska bli verklighet krävs att parlamentets beredningskommitté bifaller förslaget, som MSZP menar vore positivt för Ungern och för Nato.

”Vi socialister tar därför initiativ till att kalla parlamentet till ett extra sammanträde. Låt oss äntligen acceptera förslaget om att Sverige ska gå med i Nato”, skriver de i ett pressmeddelande.

Partiet föreslog samma sak i oktober 2023, men förfrågan, som då fick stöd av de andra oppositionspartierna, avslogs av beredningskommitténs, vars ordförande står nära premiärminister Viktor Orbán och regeringspartiet Fidesz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet