Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur påverkas det finsk-svenska försvarssamarbetet? Reporter Andreas Öbrink listar tre områden som påverkas av ett fördröjt svenskt Nato-medlemskap. Foto: Johanna Waak och Anders Wiklund/TT

Uppgifter: Turkiet röstar om svenskt Nato-medlemskap i veckan

Uppdaterad
Publicerad

Det turkiska parlamentet väntas rösta om svenskt Natomedlemskap denna vecka. Det uppger en turkisk regeringskälla för Bloomberg.

Det är regeringspartiet AKP som kommer att lägga fram lagförslaget i parlamentet, enligt källan.

Enligt uppgifter till SVT väntas frågan lyftas i kammaren imorgon tisdag. En debatt inleds då, för att sen avsluta med omröstning. Om parlamentet kommer till omröstning under tisdagen återstår dock att se – då debatten kan dra ut på tiden och mycket kan hända.

Sverige och Nato

”I veckan”

President Recep Tayyip Erdogans AKP och dess stödpartier har en majoritet av rösterna i parlamentet.

Om Turkiet skulle godkänna Sveriges Natoansökan i veckan betyder det att Ungern är det enda Nato-land som ännu inte ratificerat Sveriges ansökan.

Men förra veckan uppgav premiärminister Viktor Orbáns stabschef att Sverige inte har vidtagit några åtgärder för att stärka Ungerns förtroende för dess lämplighet som Natomedlem.

I maj är det två år sedan Sverige och Finland gemensamt ansökte om medlemskap i Nato. Och i april är det ett år sedan Finland blev Natomedlem.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Debatt, Omröstning och Underskrift – Det händer nu i det turkiska parlamentet. Foto: SVT/TT/AFP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet