Svenska soldater under den tidigare militära övningen Aurora 23. Foto: Anders Wiklund/TT

Sverige deltar i rekordstor Natoövning

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 90 000 soldater från Sverige och Natoländerna kommer att delta i övningen ”Steadfast Defender 2024”, rapporterar Reuters.

Övningen Steadfast Defender, som är Natos största på flera decennier, kommer börja nästa vecka, pågå ända till maj och bestå av soldater från de 31 medlemsländerna samt Sverige.

– Steadfast Defender 2024 kommer att bli en tydlig demonstration av vår enighet, vår styrka och vår fasta beslutsamhet att försvara vandra, säger Natos överbefälhavare i Europa, Chris Cavoli, enligt TT.

Sverige och Nato

Väntas öva på rysk attack

AFP rapporterar att övningen kommer inkludera ett scenario där ryska styrkor attackerar Nato.

– Alliansen kommer demonstrera sin förmåga att förstärka den Euroatlantiska rörelsen av styrkor från Nordamerika, sade den amerikanska generalen Chris Cavoli till Reuters.

En seglivad Natoprocess

Sedan Natotoppmötet i Vilnius under juli 2023 har den svenska Natoprocessen trampat vatten i väntan på ratificering av Turkiet och Ungern.

Under veckan har Sveriges Natoansökan tagit sig in på dagordningen i Turkiets parlament, samtidigt som Ungern upprepat att man inte kommer godkänna den sista av alla.

Det är ännu oklart när Turkiet röstar om Sveriges ansökan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet