Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Billströms förklaring till pass-missen. Foto: TT/AP

Billström missade möte i Ukraina: Uppges ha glömt sitt pass

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen samlades EU:s utrikesministrar i Kiev för att diskutera stödet till Ukraina. Ett ”historiskt” möte, enligt EU:s utrikeschef – men Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) var inte på plats. Han ska nämligen ha glömt sitt pass, enligt uppgifter till den österrikiske tidningen Die Presse.

– Vi hade ett litet problem med resehandlingarna och därför var det inte möjligt för mig att resa in i Ukraina, säger Billström när han kommenterar händelsen i onsdagens Aktuellt.

Enligt Die Presses källor ska Billström ha blivit stoppad på gränsen mellan Polen och Ukraina på vägen till Kiev. Där fick han inte fortsätta vidare, eftersom han uppges ha glömt passet.

Billströms pressekreterare Tom Samuelsson har tidigare bekräftat för SVT Nyheter att Billström inte deltog i EU-mötet.

”Det stämmer att Billström tyvärr inte deltog i Kiev denna gång. Det uppstod ett logistiskt hinder, i övrigt kommenterar vi inte detaljer om stadsrådets resor,” skriver han.

Ändrar rutiner

I Aktuellt säger Billström att han nu kommer att ändra sina rutiner.

– Det var brist på korrekta resehandlingar. Den här frågan som uppstod föranledde mig att ändra mina rutiner, så det här kommer inte att upprepas fler gånger under tiden som jag är utrikesminister, det kan jag garantera. 

”Kommer resa dit igen”

EU:s utrikeschef Josep Borrell kallade mötet för historiskt i ett uttalande på måndagen.

– Vi är här för att uttrycka vår solidaritet och visa vårt stöd för det ukrainska folket. Ukrainas framtid är i EU, sa han då.

Mötet ska främst ha haft ett symboliskt syfte.

– Historiskt eller inte så var det här ett informellt ministerråd. Det fattades inga beslut. Jag har själv varit i Ukraina vid flera tillfällen tidigare och jag kommer resa dit igen, säger Billström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.