Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi räknar med att det turkiska parlamentet kommer att slutföra ratificeringsprocessen, som vi kom överens om”. Se utrikesminister Tobias Billström (M) uttala sig bland annat om Sveriges Natomedlemskap. Foto: Filip Huygens

Billström om flygplan och Natomedlemskapet: Det hänger ihop

Uppdaterad
Publicerad

Att Turkiets godkännande av Sveriges Natoansökan och att Turkiet vill köpa F16-plan av USA hänger ihop är en dåligt bevarad hemlighet, säger utrikesminister Tobias Billström (M).

– Vi vet redan att de här frågorna hänger ihop. Det har president Erdogan själv sagt, säger Tobias Billström.

Sverige har fullföljt sina åtaganden för att bli fullvärdiga medlemmar i Nato och för att Turkiet ska ratificera ansökan och man räknar med att Turkiet kommer att fullfölja ratificeringsprocessen. Så säger utrikesminister Tobias Billström till reportrarna på plats i Bryssel på Natomötet mellan Natoländernas olika utrikesministrar.

I eftermiddag kommer Tobias Billström ha ett eget möte med sin turkiska motpart.

Sedan tidigare pågår förhandlingar mellan Turkiet och USA om köp av F16-plan där den amerikanska kongressen markerat att man först vill att Turkiet låter Sverige gå med i Nato innan en försäljning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så blev amerikanska flygplan en bricka i spelet om Sveriges Natoansökan – hör bakgrunden i klippet. Foto: Ronald Wittek/Leon Neal/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.