Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Räcker inte det?” Hör Hans Blix, diplomat och tidigare chef för FN:s vapeninspektörer, kritik mot avtalet med USA i klippet. Foto: Per Leandersson

Kritiken mot DCA-avtalet: ”Ger USA ett carte blanche”

Uppdaterad
Publicerad

DCA-avtalet väntas få grönt ljus i veckan, men kritiker menar att avtalet är otydligt och ger USA för mycket makt på svensk mark.

På tisdag ska Sveriges riksdag rösta om det omdiskuterade bilaterala, militära samarbetsavtalet mellan Sverige och USA: Defense Cooperation Agreement (DCA). En majoritet av riksdagspartierna har uttalat sig positiva medan Miljöpartiet och Vänsterpartiet har reserverat sig.

Klubbas avtalet igenom innebär det ett steg närmare ett införande – som ger amerikansk militär tillgång till svenskt vatten och svenskt luftrum, 17 strategiskt viktiga militärbaser, örlogsbaser och luftbaser.

Sverige och Nato

”Osäkert vad Sverige kan stoppa”

Uteblivna skrivningar om kärnvapen i avtalet är en av punkterna som kritiker lyft och jämfört det svenska avtalet med hur Norge och Danmark har formulerat sig.

En annan kritik har gällt att amerikansk personal inte kommer att lyda under svensk lag.

– Det är högst osäkert om Sverige kan stoppa sådana här aktiviteter. Det borde funnits en starkare uttrycklig vetorätt, säger Pål Wrange, professor i folkrätt vid Stockholms universitet.

– Det är osäkert vad USA kan komma att begära i framtiden. Man har gett amerikanarna ett carte blanche, säger Hans Blix, diplomat, tidigare folkpartistisk utrikesminister och chef för FN:s vapeninspektörer.

”Ska ske med svenskt samtycke”

Försvarsminister Pål Jonson (M) menar att USA inte får för mycket att säga till om, utan att Sverige själv bestämmer:

– Avtalet bidrar till stabilitet och säkerhet och minskar risken för ett väpnat angrepp. Det som görs i avtalet ska ske med svenskt samtycke. Sverige är ett suveränt land och avgör själv, säger han.

Hör mer av ministerns svar på kritiken i klippet ovan.

Se hela Agenda-intervjun med Pål Jonson (M) på SVT Play.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Uteblivna skrivningar om kärnvapen är bara en av anledningarna till att avtalet kritiserats. Se SVT:s genomgång av hur samarbetet kommer att påverka Sverige. Foto: Johan Nilsson/TT & Deisya Hermansyah

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet