Arkivbild. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och Tobias Billström (M) till vänster. Foto: TT

Billström: M kan styra även om Alliansen inte blir störst

Uppdaterad
Publicerad

Även om de rödgröna partierna blir störst efter valet så har Moderaterna en utarbetad strategi för hur man ska kunna regera landet. Det säger Moderaternas gruppledare Tobias Billström till Dagens Industri. Billström säger också att Moderaterna kommer behöva luta sig på SD i de frågor där de rödgröna partierna står enade.

Tobias Billström, moderat riksdagsledamot och partiets gruppledare i riksdagen sa i torsdagens Dagens Industri att Moderaterna har en klar plan för hur de ska styra Sverige även om de rödgröna partierna får flest röster.

En viktig del av förberedelserna inför en M-ledd minoritetsregering är att försäkra sig om att det finns ett stöd i riksdagen för deras politik, redan på vägen dit, menar Billström.

”...det handlar om att ta kontakter på ett tidigt stadium, involvera riksdagspartier och se till att man bygger majoriteter”, säger Billström.

Alla partier måste bjudas in

Han menar också att det är viktigt att alla riksdagspartier bjuds in när det kommer till parlamentariska utredningar av olika sakfrågor.

”Det ger möjligheter att skapa långsiktiga förutsättningar för en regering i frågor där det annars hade varit svårt att vinna en majoritet”, säger Tobias Billström.

Lutar sig på SD

Även om de rödgröna partierna får flest röster kommer Moderaterna att försöka ta makten i landet. Det betyder att partiet kommer behöva få SD:s stöd i de frågor där de rödgröna partierna står enade

Att luta sig på SD är dock inget nytt, menar Tobias Billström.

”Regeringen stödjer sig ju på SD men låtsas som att man inte gör det”, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet