Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör utrikesminister Tobias Billström (M): ”Vi kan ta det ganska lugnt” Foto: SVT

Billström: Turkiet kan ratificera Sveriges Natoansökan innan oktober

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets ratificering av Sveriges Natoansökan kan komma att ske tidigare än oktober, säger utrikesminister Tobias Billström (M) till SVT Nyheter. Han ska ha informerats om att det turkiska parlamentet kan samlas trots sommarledigheten.

– Jag tycker med anledning av den här informationen att vi kan ta det ganska lugnt, säger Billström.

Recep Tayyip Erdogan har gett grönt ljus för Sverige i Nato, men flaggat för att det kan dröja flera månader innan det turkiska parlamentet, som snart stänger för sommaren, kan rösta om saken.

Men det är inte hugget i sten att en omröstning inte hinner äga rum innan oktober, enligt Billström.

– Jag passade på att prata med min turkiske utrikesministerkollega innan toppmötet i Vilnius tog slut och försäkrade mig om att det turkiska parlamentet kan kallas in för sittningar med kort varsel, även under sommarledigheten som ännu inte är påbörjad, säger han.

– Statsminister Ulf Kristersson, president Erdogan och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har tagit i hand på att den här ratificeringen ska genomföras så fort som möjligt. Då är det också det vi ska hålla oss till.

Fd ambassadör: Känner en viss oro

Michael Sahlin, före detta Turkietambassadör, beskriver situationen som besvärande för regeringen.

– Jag känner en viss oro för den här utvecklingen då det hela tiden handlar om att Sverige ska göra mer, sa Michael Sahlin till SVT Nyheter på onsdagskvällen.

– Jag tror att Turkiet agerar taktiskt genom att släppa fram Sverige nu, men håller själva ratifikationen en bit framåt. På så sätt har de kvar pressen på Sverige att fortsätta leverera enligt de turkiska kraven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.