Foto: TT & Skärmdump

Billström: ”Visa lite tacksamhet”

Uppdaterad
Publicerad

”Jag tycker att du ska visa lite tacksamhet.” Det skriver riksdagens förste vice talman Tobias Billström (M) efter att Somar Al Naher skrivit en ledarkrönika i Aftonbladet. Uttalandet har blivit en snackis på nätet.

I gästkrönikan skriver socialdemokraten Al Naher om de medborgarskapsceremonier för nyblivna svenskar som hålls runt om i landet på nationaldagen. Hon beskriver sin egen familjs svåra kamp för att få stanna efter ankomsten 1989, och om ”helvetesprocessen och förnedringen som asylprocessen många gånger innebär”. Vidare klargör hon att hon vill ha en ursäkt, inte en ceremoni.

Men Billström – tidigare migrationsminister och nu vice talman – tycker på Facebook att hon ska känna tacksamhet ”över att det finns stater som Sverige som bryr sig”, och frågar om hon hade suttit på Aftonbladets ledarredaktion om familjen inte hade fått asyl.

”Tänk på det innan du börjar skriva nästa krönika”, skriver Billström.

Trendar på Twitter

Nätkommentarerna regnar i både Billströms och Al Nahers favör. En del handlar om invandrares rätt eller inte rätt att kritisera Sverige. I en kommentar skriver Al Naher att det borde vara en mänsklig rättighet att få en fristad ”och inget att stå i evig tacksamhetsskuld för”.

Al Naher säger själv till Expressen att reaktionerna strömmat in efter hennes text och att mängden hatmeddelanden har slagit rekord.

Hashtagen #backasomar trendar just nu på Twitter. Bland de som stödjer Somar Al Naher finns bland andra Aftonbladets politiska chefredaktör Karin Pettersson som på Twitter skriver bland annat ”Jämlikar kräver inte tacksamhet av varandra”.

Får stöd på Facebook

På Facebook får Tobias Billström stöd, bland annat av det moderata riksdagsledamoten Katarina Brännström: ”En mycket klok kommentar på en märklig krönika, tack Tobias!”.

Enligt riksdagen har Billström avböjt att ytterligare kommentera saken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.