Bransch- och arbetsgivarorganisationen Transportföretagen varnar för att de åkerier och regioner som satsat på biogas kan drabbas av en skattechock. Arkivbild. Foto: Martina Holmberg / TT

Biogasbolag drabbas av skattechock – ”hårt slag”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska biogasbolag tvingas betala flera miljoner i högre skatt. Det står klart efter en EU-dom. Företagen riskerar också att drabbas av återkrav i miljardklassen.

Regeringen hade kunnat överklaga domen men har i stället skickat ett brev till EU-kommissionen.

Svenska företag som säljer eller förbrukar biogas har de senaste åren stöttats med en skattebefrielse. Antingen har företagen kunnat göra ett avdrag på deklarationen eller så har de ansökt om en återbetalning av energi- och koldioxidskatten.

Sammanlagt har det handlat om 1,5 miljarder kronor om året i nedsatt skatt för runt 700 företag, kommuner eller andra biogasanvändare, enligt Skatteverket.

Men nu går företagen miste om denna skattebefrielse från en dag till en annan på grund av en EU-dom.

EU-domstolen meddelade sin dom redan den 21 december, men den vann laga kraft den senaste helgen eftersom ingen part överklagat.

– Nu kommer vi inte att godkänna några återbetalningar eller avdrag från och med i morgon (tisdag), säger Titti Campalto, tillförordnad enhetschef vid punktskatteenheten på Skatteverket.

Landwärme överklagade

Bakgrunden är det tyska biogasföretaget Landwärme som sommaren 2020 överklagade ett beslut från EU-kommissionen om att godkänna skattebefrielse för svenska bolag som säljer, tillverkar eller förbrukar biogas för motorfordon och uppvärmning. Skattebefrielsen förlängdes under en tioårsperiod, fram till 2030.

Landwärme anser att stödet är en överkompensation som leder till en snedvridning på marknaden och påverkar konkurrensen. Detta eftersom biogasproducenter ökar sin export till Sverige för att dra nytta av skattebefrielserna.

EU-kommissionen ville att Landwärmes talan skulle ogillas. Även den svenska regeringen intervenerade. Men när domen föll den 21 december gav domstolen företaget rätt eftersom den ansåg att EU-kommissionen inte utrett stödets konsekvenser tillräckligt noga.

Nu riskerar många svenska företag att hamna i en svår sits. Bransch- och arbetsgivarorganisationen Transportföretagen varnar för att de åkerier och regioner som satsat på biogas kan drabbas av en skattechock.

Enligt åkerierna kan kostnadsökningen uppgå till tio kronor mer per mil, eller runt 30 miljoner kronor per år för ett företag med omkring 150 biogaslastbilar.

Fakta: Så slår EU-domen

Skatteverket har årligen beviljat avdrag eller återbetalning enligt de aktuella bestämmelserna till cirka 700 företag, med drygt 1,5 miljarder kronor.

Den direkta påverkan blir för de företag som förbrukar biogas eller biogasol för uppvärmning och som inte kan fortsätta att göra antingen avdrag för skatten i sin deklaration eller få återbetalning av skatten i efterhand efter en återbetalningsansökan.

Det kan röra sig om industriföretag som använder gas från det västsvenska naturgasnätet för uppvärmning, både av lokaler och i industriprocesser, och kommuner som tar tillvara biogas från sina avfallsanläggningar och använder gasen för framställning av el som förbrukas i den egna verksamheten eller värme för uppvärmning av egna lokaler. Även ett antal bostadsrättsföreningar, ideella föreningar och trossamfund påverkas.

Gasformig biogas beskattas som naturgas och för motorfordon är koldioxidskatten då 2 840 kr per 1 000 kubikmeter, för övriga ändamål som till exempel uppvärmning är koldioxidskatten 1 106 per 1 000 kubikmeter.

Flytande biogas beskattas som gasol då är koldioxidskatten 3 991 kronor per 1 000 kg, för annat ändamål som t.ex. uppvärmning är energiskatten 1 287 kronor 1 000 kg och koldioxidskatt 3 991 kronor per 1 000 kilo.

Källa: Skatteverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.