Den som besväras av aspblomningen får hålla ut ett tag till. Foto: pressbild/Ylva Larsson

Biologens lugnande besked om det vita fluffet: ”Det är inte pollen”

Uppdaterad
Publicerad

Har du varit utomhus de senaste dagarna har du inte kunnat undgå det. Det vita fluffet virvlar runt likt snö och letar sig in i näsa och mun. Men biologen ger alla allergiker lugnande besked: 

– Många tänker att fluffet i luften är pollen, men det är det inte, säger Didrik Vanhoenacker. 

Förra årets varma sommar har lett till rekordår för aspblomning. Det vita ludd som flyger omkring och lägger sig som ett snötäcke på marken är nämligen frön från aspträd. Ju varmare sommar, desto större chans att aspen producerar många blomknoppar, som året därpå blommar och släpper frön. 

– Chansen att uppleva ett sådant här snöglobsfluff får man kanske aldrig igen. Jag har aldrig varit med om något liknande, det är ashäftigt, säger säger Didrik Vanhoenacker, biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

”Blir extra irriterad”

Alla kanske inte är lika roade av det ovanliga naturfenomenet. För en pollenallergiker kan den virvlande “snön” tyckas irritera redan irriterade ögon. Men det finns ingen anledning till oro, enligt Didrik Vanhoenacker. 

– Man är inte allergisk mot fröna, men det är klart att om man redan är påverkad av pollen blir man extra irriterad om man får fluff i luftrören, säger han. 

Aspens pollen spreds redan för någon månad sedan. Den som ändå besväras av aspblomningen får hålla ut ett tag till. 

– Jag skulle tro att fröspridningen håller på en vecka eller två, sen lugnar det ner sig. Megafluffet som gör att det känns som att man befinner sig i en snöglob pågår nog bara en vecka till. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.