Många får svåra besvär av pollen och obehandlad kan det i värsta fall leda till astma enligt allergiläkaren Mohanna Alavi. Foto: Erik Nylander/TT, SVT

Pollenexperternas tips: Börja behandla i tid

Publicerad

På södra kanten av landet har det precis blivit meteorologisk vår, men resten av landet har vinter. Trots det är pollensäsongen redan i antågande och enligt allergiläkaren Mohanna Alavi är det viktigt att börja behandla så tidigt som möjligt.

– Vissa börjar redan nu, säger hon i Morgonstudion.

Pollensäsongen har redan börjat dra igång i år på grund av en tidig vårvärme. Om man är allergiker kan det vara bra att redan nu tänka på behandling, och om man är osäker på om man påverkas av pollen eller inte, är det viktigt att kolla upp sig, menar Mohanna Alavi, allergiläkare vid Sophiahemmet.

– Det är många som undrar varför de är förkylda den här tiden på året utan att det går över. Men pollenallergi är inte som en vanlig förkylning som pågår några dagar utan det fortsätter i flera veckor eller månader, säger hon i Morgonstudion.

Hur vet man om man är allergisk?

– Det är just det att det inte går över. Vid allergi brukar också ögonen vara irriterade och klia vilket man inte brukar uppleva vid vanlig förkylning, säger Alavi.

Värre på västkusten

Förra året var det en tuff pollensäsong och nu har hassel redan börjat blomma i södra Sverige, men den är även på gång upp mot Stockholmstrakten enligt Pia Östensson, pollenexpert Naturhistoriska riksmuseet.

– Risken för höga halter är störst i södra Sverige. I år kommer det nog bil lite lugnare på ostkusten, men mycket värre på västkusten. Det går i cykler. Förra året kom västkusten och Skåne aldrig upp i så höga halter, så de får en värre säsong nu.

– Det hänger mycket på björken där redan och det kan ju tyvärr bli lite fjärrtransport därifrån till ostkusten med vindarna, säger hon.

Vad bedömer om det blir en kort eller lång pollensäsong?

– Vädret och temperaturen, det ska vara varmt, torrt och blåsigt. Om björkarna ska börja blomma och det precis då är regn i en vecka så kan nästan hela blomningen bli förstörd, vilket är bra för allergikerna, men björkarna blir lite ledsna, säger Östenson.

Experternas bästa tips

  • Börja behandla i tid  
  • Behandla dagligen under hela säsongen  
  • Tvätta hår och ansikte innan sänggående  
  • Häng inte kläderna ute på tork  
  • Vädra inte under dagen  
  • Följ pollenprognos och om möjligt planera dagen lite utifrån det, motionerna till exempel inte utomhus mitt på dagen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.