Hör Birgitta Nordvall (KD) om sina viktigaste frågor Foto: SVT

Birgitta Nordvall (KD) har sjukvården som hjärtefråga

Uppdaterad
Publicerad

Sjukvård och trygghetsfrågor är de två viktigaste frågorna inför valet för Birgitta Nordvall, Kristdemokraternas förstanamn på länets riksdagslista. Hon vill också se en bättre balans mellan stad och landsbygd.

Kristdemokraterna går till val med fokus på välfärd, de äldre och trygghetsfrågor. Partiet vill slopa pensionärsskatten, göra föräldrapenningen mer flexibel och införa vårdserviceteam. För Birgitta Nordvall, som är partiets förstanamn på länets riksdagslista, är det frågor som känns relevanta.

– Det är ju frågor som vi drivit under lång tid. Sjukvårdsfrågan är ju högaktuell idag, med långa väntetider och köer, säger Birgitta Nordvall.

Val 2018 – #dinröst

Sjukvården är en hjärtefråga för KD

Integration och familj är också viktiga frågor för Kristdemokraterna, men sjukvården är en hjärtefråga både för partiet och Nordvall. Man vill satsa på primärvården, återinföra kömiljarden och förstatliga sjukvården.

– Jag har suttit sexton år i landstinget och sett utvecklingen med långa vårdköer, underskott och svårigheter att rekrytera personal, säger Nordvall.

Birgitta Nordvall vill också jobba med trygghetsfrågan, en fråga som hon tycker är ytterst relevant för Västerbotten.

– Polisfrågan är ju jätteviktig, att vi ska känna oss trygga var vi än bor i länet, säger Birgitta Nordvall.

Vill göra inlandet attraktivt

Birgitta Nordvall tycker också att det är viktigt att få balans mellan stad och glesbygd. Hon vill öka möjligheterna att bosätta sig, arbeta och leva på landsbygden.

– Alla behöver ju inte bo i stan, och det innebär att vi måste förenkla byggande, företagande och att vi måste bygga ut kommunikationsvägar. Det är jätteviktigt att inlandet blir en attraktiv del att bosätta sig och arbeta i, säger Nordvall.

Tre frågor som Birgitta Nordvall vill jobba med om hon blir vald

– Sjukvården

– Polisen

– Arbete och företagande

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet