Birkaflickan får ett ansikte

Uppdaterad
Publicerad

Den 1200 år gamla Birkaflickan ska få tillbaka sitt ansikte. På söndag kan man som besökare vara med när Historiska museet börjar klistra ihop hennes kranium. Målet är att om ett par månader ha återskapat hennes ansikte.

Birkaflickan är en av de mer kända personerna i museets samling, framför allt bland barnen. Och nu har museet fått 243.000 kronor med vilka man tänker återskapa flickans ansikte. Ett arbete som kommer att kunna följas av museibesökarna och på Facebook.

-Det finns ett värde i att få ihop hennes kranium. Barnen frågar ofta varför skallen är sönder och nu finns en chans att få reda på vad som har hänt, säger Li Kolker projektledare för ”Birkaflickans ansikte”. Genom att ge henne ett ansikte kommer besökarna att få möta en människa från vikingatiden.

Levde på 900-talet

Birkaflickan sprang över de mjuka sommarängarna på Björkö i Mälaren för runt 1200 år sedan.

Den blomstrande handelsplatsen Birka hade på den tiden mellan 500 och 1000 invånare.

Men Birkaflickan blev inte gammal. Bara hälften av alla barnen fick då uppleva att fylla 10 år. Birkaflickan blev bara runt 6 år. Hon lades i en träkista som jordades i familjegraven vid muren till Birkas borg. Med sig i graven fick hon ett förgyllt runt spänne, 21 pärlor och en behållare av ben med synålar. Fina och ganska dyrbara föremål som tyder på att hon tillhörde en välbärgad familj enligt Historiska museet.

Hittades för hundra år sedan

Graven hittades av arkeologerna för mer än hundra år sedan. De skar ut ett jordblock runt det skelett man fått fram och så forslade de jordklumpen med vagn och båt hela vägen till Stockholm och museet.

Kraniet väntas vara färdiglimmat i nästa vecka och ska sedan skannas på sjukhus för att få fram en tredimensionell bild av det. Ett företag ska sedan tillverka en kopia av plast med hjälp av bilden.

Och konstnären, arkeologen och modellmakaren Oscar Nilsson kommer därefter att bygga ett ansikte med hjälp av plastkraniet. Han ska också göra en kropp till flickan med hjälp av en skyltdocka.

Lättare att få igång fantasin

Den färdiga modellen av Birkaflickan ska sedan ingå i museets permanenta vikingautställning.

-Vi tror att Birkaflickan på det här sättet kommer att hjälpa oss att komma ihåg att det bodde människor här på den tiden på ett helt annat sätt än vad föremål kan göra, säger Li Kolker.

Det blir då lättare att bli påmind om att de levde ett liv likt ens eget. Och framför allt blir det lättare att väcka intresse, inte minst hos barnen och på det sättet få igång fantasi och empati så att det blir lättare för människor att sätta sig in i hur det var på vikingatiden.

Helena Nosti

helena.nosti@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.