Kronprinsessan och Prins Daniel tillsammans med ambassadörerna. Foto: Kungahuset.se

Uppgift: Svenska biståndspengar köpte FN-röster

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har flera gånger använt biståndspengar till kampanjen för en plats i FN:s säkerhetsråd.

Tidningen Dagens Nyheter avslöjar att 27 ambassadörer från ö-nationer och fattiga länder bjöds på en gratisresa till Sverige i augusti. Den officiella anledningen till besöket var ett klimatseminarium.

Räkningar på miljonbelopp skickades sedan till stiftelsen Dag Hammarskjölds minnesfond, som i sin tur fått 14 miljoner kronor av Sidas biståndspengar.

Svensk kampanj till FN:s säkerhetsråd

Gemensamt för besökarna var att de har var sin röst i FN:s generalförsamling, som i juni ska utse nya medlemmar till säkerhetsrådet.

Sverige slåss om en av två västeuropeiska platser mot Nederländerna och Italien.

Att Sverige ska få en plats i FN:s säkerhetsråd har varit ett av den nuvarande regeringens stora utrikespolitiska mål.

Ytterligare gång

Efter avslöjandet har regeringen skickat ut ett pressmeddelande där man skriver att biståndspengar vid ytterligare ett tillfälle har använts för att bjuda FN-ambassadörer på en resa till Sverige.

Den 10 mars träffade 27 representanter för flera små östater biståndsminister Isabella Lövin (MP) och utrikesminister Margot Wallström (S), under ett besök i Sverige på inbjudan av Dag Hammarksköldfonden, som bedriver sitt biståndsarbete bland annat genom att bjuda in till seminarier.

– Det är två grupper som har besökt Sverige. Och då har vi diskuterat Parismötet, genomförandet av FN:s agenda 2030, och vilka prioriteringar vi har för säkerhetsrådet, säger biståndsminister Isabella Lövin (MP).

”I synnerhet mutbara”

Dagens Nyheter har sammanlagt tagit del av över 100 mejl från UD:s stab för valkampanjen.

Mejlen ska enligt DN visa hur man planerade ambassadörernas besök och hur räkningar för miljonbelopp skickades vidare till stiftelsens Dag Hammarskjölds minnesfond, DHF.

Källor till DN säger att det egentliga syftet med resan var att värva röster för Sveriges kandidatur till FN:s säkerhetsråd.

– De röstar precis som de vill, därför är de i synnerhet mutbara och extra intressanta, säger en uppgiftslämnare med god insyn i UD:s verksamhet till DN.

”En täckmantel”

Enligt källor till DN har också UD:s sätt att driva kampanjen för en plats i säkerhetsrådet lett till ett internt missnöje på myndigheten.

Bland annat ska flera tjänstemän har ansett att agerandet inte är förenligt med svensk tradition och att det är uppenbart att klimatseminarierna i själva verket handlade om säkerhetsrådet.

– Det är en täckmantel för vad det här verkligen handlar om, nämligen att köpa röster, säger källan till DN.

UD: ”Välkommer att de besöker Sverige”

Niclas Kvarnström är chef för säkerhetsrådskandidaturen och säger att FN-ambassadörernas besök var ett samarbete mellan stiftelsen och UD.

– Hur de använder sina pengar får de kommentera, de bestämmer själva, säger Niclas Kvarnström till DN.

Han säger också att det ur säkerhetsrådskandidaturens synpunkt naturligtvis är välkommet att de besöker Sverige,

Fick träffa kronprinsessan

Under besöket åt ambassadörerna lunch med utrikesminister Margot Wallström, fikade med biståndsminister Isabella Lövin samt åt middag med statsminister Stefan Löfven.

Programmet var dock inte offentligt på regeringens hemsida och man skickade inte heller ut något pressmeddelande.

FN-ambassadörerna fick också träffa kronprinsessan Victoria och prins Daniel som tog emot på slottet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svensk kampanj till FN:s säkerhetsråd

Mer i ämnet