Karin Enström är kritisk till regeringen. Foto: tt

M-kritik mot regeringen

Publicerad

Regeringen har använt biståndspengar till kampanjen för en plats i FN:s säkerhetsråd, rapporterar Dagens Nyheter. Nu riktar Moderaternas utrikespolitiska talesperson Karin Enström kritik mot regeringen och tycker att de måste förklara sig. Men biståndsministern tycker inte att det är något anmärkningsvärt.

– Det finns regler för vad man får klassa som bistånd och inte. Och det finns skäl till det, att man inte ska få använda biståndspengar till vad som helst. Så det här måste redas ut, och regeringen och utrikesministern måste svara på vad det egentligen är som skett och hur man resonerat i sådana fall, säger hon till TT.

– Jag tycker att det här är bekymmersamt.

Ministern: ”Inte anmärkningsvärt”

Biståndsminister Isabella Lövin (MP) bekräftar att biståndspengar använts till att betala resa och hotellvistelse för ambassadörerna.

– Det här handlar om representation för de fattigaste länder i världen, de mest utsatta, de har inte den resebudgeten för att göra den här typen av resor för erfarenhetsutbyte och kunskapsutbyte. Så det är inte något anmärkningsvärt att vi bidrar till det, säger hon till TT.

Ville bygga kontakter

Lövin lyfter fram att resan syftade till att bygga kontakter inför klimatkonferensen i Paris och att dela med sig av svensk expertis. Men hon medger att även säkerhetsrådskandidaturen stod på agendan.

– Vi är kritiska till hur säkerhetsrådet fungerar, och det är det många som är, och enda sättet att påverka det är att ingå i det. Sverige har en agenda för hur vi vill bredda säkerhetsbegreppet, hur vi vill föra in klimat och utveckling i säkerhetsagendan. Det är ingen hemlighet att vi lobbar för att föra ut våra åsikter i den här frågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Svensk kampanj till FN:s säkerhetsråd

Mer i ämnet