Biverkningar oroar – Influensavaccin kan döda

Uppdaterad
Publicerad

En massvaccinering mot svininfluensan A/H1N1 är ingen garanti för att sjukdomen inte sprids och kan dessutom ge svåra biverkningar hos väldigt många personer.

Det menar flera ledande forskare inom infektion och epidemiologi, senast professor Sven Britton.

USA 1976: Vaccinet dödade

Man brukar ofta framhålla erfarenheterna från utbrottet av svininfluensa i en militärförläggning i USA 1976 som ett varnande exempel.

Myndigheterna var oroade över att viruset, som var av samma typ som spanska sjukan, skulle spridas över hela USA. I förläggningen smittades 230 militärer. 13 fick ett allvarligt sjukdomsförlopp och en dog.

Senare analyser visade att totalt 500 soldater smittades, men mer än hälften uppvisade inga påvisbara symptom.

Myndigheterna beslöt vaccinera hela befolkningen i USA. Man hann med 40 miljoner personer innan man fann ett samband mellan vaccinet och en form av förlamning, Guillain-Barré-syndromet (GBS), en sjukdom som kan vara dödlig.

Man avbröt vaccineringen. Facit blev att 32 personer dog av vaccinets biverkningar medan en person dog av själva influensan.

Var vaccineringen ett misstag?

Händelserna 1976 förskräcker förstås, men man har hittills inte upptäckt något samband mellan dagens vaccin och GBS. Troligen har bättre tillverkningsmetoder medfört ett renare vaccin, även om ingen kan garantera det vid en tillverkning av fyra miljarder doser.

Men professor Sven Britton är mer drastisk: ”Kort sagt har vi ingen aning om biverkningarna”, säger han om det nya vaccinet i en artikel i Dagens Nyheter.

Förespråkarna hävdar att risken att dö av influensa, om man smittas, är en på femhundra, medan risken att dö av vaccinet är en på miljonen.

Kritikerna hävdar att om man vaccinerar fyra miljarder människor kommer minst 4000 att dö av vaccinet.

En annan kritisk synpunkt är att vaccinet bara skyddar varannan människa och därmed inte hindrar smittspridningen.

Vid utbrottet i USA 1976 var det heller inte biverkningarna som gjorde att man slutade vaccinera. Istället var det att smittan, tack vare att soldaterna isolerades, aldrig spreds utanför militärbarackerna i Fort Dix.

Erik Sundberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.