På riksdagens webbplats uppgavs under torsdagen att Liberalernas partiledare Jan Björklund avgått, något som Björklund snabbt dementerade på twitter. Foto: TT / Skärmdump

Björklund uppgavs avgå som partiledare för Liberalerna

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 10.45 stod det på riksdagens hemsida att Liberalernas partiledare Jan Björklund skulle avgå, men kort därpå meddelade dock Björklund själv att uppgifterna inte stämmer. Ett misstag i riksdagens datasystem tros vara boven i dramat.

Omkring klockan 10.45 stod det på riksdagens hemsida att: ”Jan Björklund (L) slutar 2016-10-06 som partiledare för Liberalerna.” Meddelandet stod kvar i drygt 30 minuter.

Även på Björklunds profil på riksdagens hemsida stod det att han varit Liberalernas partiledare fram till i dag den 6 oktober. Detta meddelande fanns kvar i drygt 45 minuter.

Men till Dagens Nyheter säger Björklund dock att han kommer att sitta kvar.

– Uppgiften stämmer inte. Jag sitter kvar som partiledare, säger Jan Björklund till DN.

Och på sin Twitter skriver Björklund: ”Någon vill tydligen att jag ska avgå. Uppgifterna i media är dock felaktiga.”

Datasystemet bakom avgången

Felet visade sig, enligt Kammarkansliet, bero på ett misstag i datasystemets datumangivelser. Systemet kräver att det alltid finns ett start- och slutdatum för varje ledamot.

Dessa uppgifter ska hela tiden korrigeras, annars går de automatiskt ut på riksdagens webbplats som ändringar i en ledamots uppdrag. I fallet Björklund skedde inte det.

Vid lunchtid hade dock Jan Björklund fått ett nytt slutdatum på sin profil. Denna gång fram till den 14 oktober 2018.

”Kräver en utredning”

Det som hänt har fått Liberalernas gruppledare Christer Nylander att reagera kraftigt.

”Jag kräver en grundlig utredning om vad som skett och hur det har gått till. Det är otroligt allvarligt. Jag söker talmannen nu”, skriver Liberalernas gruppledare Christer Nylander i ett sms till SVT Nyheter.

Även Centerledaren Annie Lööf har fått ett felaktigt slutdatum för sin tid som partiledare. Enligt riksdagens hemsida ska hon avgå den 19 oktober.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.