Foto: TT

Björklund backar om att SD skulle kunna få ordförandeposter

Uppdaterad
Publicerad

SVT avslöjade i går att Alliansen öppnade för att ge Sverigedemokraterna poster som utskottsordförande i riksdagen efter valet. Efter att Socialdemokraterna tydligt gått emot det så backar nu både Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L).

– Jag är kritisk mot hur Moderaternas gruppledare presenterade detta för det lät som att Alliansen skulle göra upp med SD om dessa poster. Men det har aldrig varit aktuellt, säger Jan Björklund till SVT.

Tidigare har posterna som ordförande och vice ordförande i utskotten fördelats inom de traditionella blocken. I går kom nyheten att Alliansen i stället vill att de ska fördelas proportionellt efter mandatfördelningen i riksdagen.

”Frågan är inte längre aktuell”

Det hade öppnat för att Sverigedemokraterna hade fått poster som utskottsordförande – vilket tidigare har blockerats av de andra partierna. Men nu backar Liberalernas partiledare Jan Björklund. Han hänvisar till Socialdemokraternas nej.

Val 2018 – #dinröst

”Frågan om presidieposter till SD är död. Alliansens enighet var att överlägga med S om hur fördelningen av presidieposter ska gå till. När S så tydligt säger nej, så är frågan inte längre aktuell”, skriver han på Twitter.

Foto: Skärmdump Jan Björklund

Kritisk mot Billström

Jan Björklund är nu starkt kritisk till hur Moderaternas gruppledare Tobias Billström kommenterade frågan under torsdagskvällen.

– Det lät som att Alliansen skulle göra upp med SD om dessa poster. Men det har aldrig varit aktuellt  och det har aldrig legat på bordet. Frågan har alltid handlat om att föra samtal med Socialdemokraterna om att använda en annan princip så att alla partier får representation i förhållande till sitt valresultat, säger han till SVT.

Lööf: ”Jag missbedömde”

Även Centerpartiets partiledare Annie Lööf backar nu från förslaget. Kort efter Björklund gick även hon ut med samma budskap på Twitter.

– Jag skulle säga att jag har missbedömt den kraft som det låg bakom detta. Det är väldigt olyckligt att det har uppfattats som att vi har bytt ståndpunkt om Sverigedemokraterna. Det handlar inte alls om det, säger hon till SVT.

Hon fortsätter:

– Det vi sa var att vi tycker att det är rimligt att det inte bara är som det har varit hittills. Att det bara är S och M som gör upp om presideposter. Utan att Vänsterpartiet, vi andra allianspartier och Sverigedemokraterna får vara med i kraft av sin styrka. Och att man kan diskutera den frågan. Men nu har det misstolkats som att vi vill förhandla och samarbeta med Sverigedemorkaterna. Och det är inte syftet, det har aldrig varit syftet. Och därför är den frågan, för Centerpartiets del, begravd och utagerad.

KD: ”Vi har kvar samma uppfattning”

Andreas Carlsson, gruppledare för Kristdemokraterna i riksdagen, konstaterar att partiet inte har ändrat åsikt i frågan om presidieposter.

– Vi har fortfarande kvar samma uppfattning med det besked vi gav i går. Och det beskedet är att samtala med Socialdemokraterna om hur presidieposter ska fördelas. Vi tycker att proportionalitet är en viktig princip. Och jag upplever att vi fortfarande är överens om det i Alliansen, säger han.

Han fortsätter:

– Det som förvånad mig är framför allt att Socialdemokraterna inte vill ta samtal med Alliansen om detta. Om Socialdemokraterna menar att Sverigedemokraterna ska blockeras från presidieplatser även om de får ett stort stöd av väljarna så har jag svårt att förstå den hållningen. Men det betyder inte för en sekund att jag vill samarbeta med SD. Det handlar om att ha respekt för väljarna.

Civilminister Ardalan Shekarabi kommenterar nu också beskedet på Twitter.

”Det verkar krävas ett socialdemokratiskt parti för att de liberala värdena ska försvaras”, skriver han med en hänvisning till Björklunds tweet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet