Mats Knutson, inrikespolitisk kommentator SVT. Foto: SVT

Mats Knutson: ”Förvirringen inom Alliansen tycks vara total”

Uppdaterad
Publicerad

Efter mindre än ett dygn backade Centerpartiet och Liberalerna från beskedet om presidieposter i riksdagen. Mats Knutson, SVT:s inrikespolitiska kommentator, tror att kritiken inom de egna partierna blev för stor.

– Att det är just Centerpartiet och Liberalerna som väljer att förklara att den här uppgörelsen är död är ingen tillfällighet, säger han.

Mats Knutson konstaterar att Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) sannolikt inte hade insett vilket politiskt sprängstoff frågan om presidieposterna var.

– Man kan konstatera att förvirringen inom Alliansen nu tycks vara total. Det som gällde i går kväll gäller inte längre. Min bedömning är att Centerpartiet och Liberalerna underskattade den politiska sprängkraften som fanns i den här frågan i sina egna partier. Och att man helt enkelt inte klarar av att hålla fast vid den uppgörelse man träffade inom Alliansen. Att det har blivit så mycket intern kritik mot partiledningen inom Centerpartiet och Liberalerna att man backar från den här uppgörelsen.

Vad innebär det här?

– Det är en påminnelse om att Alliansen är splittrad i synen på Sverigedemokraterna och deras roll i riksdagen. Att det är just Centerpartiet och Liberalerna som väljer att förklara att den här uppgörelsen är död är ingen tillfällighet. Det är också inom de partierna i Alliansen som motståndet mot Sverigedemokraterna är som störst. Partiledarna underskattade det motståndet. Att hänvisa till att Socialdemokraterna inte är intresserade är en enkel väg ut. De borde egentligen på förhand ha kunna räkna ut att Socialdemokraterna inte skulle vara intresserade av det här.

Vad får det för konsekvenser framåt?

– Det parlamentariska läget är fortsatt komplicerat och vad som ska ske efter valet i höst är höljt i dunkel. Sverigedemokraterna får i de flesta opinionsmätningar över 20 procent av rösterna och kommer naturligtvis att få en större representation i riksdagen, ökat politiskt inflytande och ökat inflytande i den kommande regeringsbildningsprocessen. Såvida inte de andra partierna väljer att börja samarbeta över blockgränsen. Men några sådana tecken finns heller inte. Om läget var komplicerat förut så är det nog ännu rörigare efter det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.