Foto: SVT

Björklund om alliansen: Sprickan är blottlagd

Uppdaterad
Publicerad

Turerna efter Jan Björklunds (L) förslag om en blocköverskridande regering mellan Alliansen och Socialdemokraterna fortsätter. I Aktuellt ikväll medgav han att det finns en tydlig spricka inom Alliansen när det gäller Sverigedemokraterna.

Beskedet från Liberalernas partiledare Jan Björklund om att han efter valet 2018 öppnar för ett regeringssamarbete med Socialdemokraterna har mötts av svalt intresse från allianskollegorna.  

Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna har idag visat svalt intresse för Björklunds förslag, som enligt Liberalernas partiledare skulle isolera Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.  

Samtidigt medger Björklund att frågan splittrar Alliansen och han kritiserar Moderaterna och Kristdemokraterna för att vara otydliga om ett eventuellt samarbete med Sverigedemokraterna. 

Kritiserar M och KD

På frågan från programledaren Alexander Norén om reaktionerna från partiledarkollegorna i Alliansen och varför Björklund väljer att blottlägga en spricka i Alliansen blir säger Björklund att sprickan redan är blottlagd.  

– Under ett halvårs tid har ett par partier varit oklara på om de kan tänka sig att regera med Sverigedemokraternas stöd.  

Vilka har varit otydligast?  

– KD och Moderaterna har gett svar av den arten att många uppfattar att man varit beredda att samarbeta med Sverigedemokraterna. Det är inte Liberalerna och inte heller Centern.  

Jan Björklund säger att han framfört detta till moderatledaren Anna Kinberg Batra, men han vill inte gå in på vilka samarbeten han anser att KD och Moderaterna öppnat för med Sverigedemokraterna. 

Vill se gemensam linje

– De säger samma sak till mig som de säger offentligt. Att de inte tänker samarbeta med Sverigedemokraterna men att de inte stänger dörren helt. Jag tolkar det som att man håller en dörr öppen för Sverigedemokraterna både från Moderaterna och Kristdemokraterna. Det är därför Annie Lööf och jag varit tydliga med att vi inte kan tänka sig detta.  

Jan Björklund efterlyser också en gemensam linje inom Alliansen mot Sverigedemokraterna.

Det var i en intervju med Dagens Nyheter igår som Björklund sade att samarbete med Socialdemokraterna skulle vara intressant om allianspartierna inte samlar tillräckligt med mandat för att bilda regering på egen hand.  

Han utesluter ett scenario där alliansen skulle tvingas regera med aktivt stöd av Sverigedemokraterna och han målar upp en bild där alliansen tillsammans med Socialdemokraterna gör upp om budgeten och skatter.  

– Det behöver vara en majoritetsregering och den behöver vara över blockgränserna för att å ena sidan inte släppa in Sverigedemokraterna och ge dem politisk makt, men å andra sidan inte ge Vänsterpartiet den stora politiska makt som det nu har fått, säger han till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.