Björklund: Måste stärka försvaret

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet att Sverige ska köpa in nya Jas-plan fick kritik i SVT:s telefonväkteri med FP-ledaren Jan Björklund.

Hasse Carlsson från Tranemo undrar om Sverige har råd med det, men enligt Jan Björklund är det inte ett alternativ att inte köpa nya plan.

– Utvecklingen i Ryssland är oroande. De rustar upp sin krigsmakt kraftigt, de agerar aggressivt. Vi nåddes i går av nyheten att de håller på att invadera Ukraina, de har tidigare annekterat Krim, säger Björklund och fortsätter.

– Jag menar att utvecklingen i Ryssland gör att vi i Sverige måste stärka vårt försvar, dit hör naturligtvis att ha ett luftförsvar som är starkt och modernt.

Val 2014

Men var ska de här pengarna tas ifrån?

– Kostnaden kommer att gå upp till 70-80-90 miljarder men det är fram till 2042. Så det är några miljarder varje år, de går i försvarsbudgeten. Det är en investering som går över mycket lång tid.

Björklund är tydlig med att det är en upprustning som pågår i det svenska försvaret. Men att det är betydligt svagare än för 25 år sedan då Sverige satte upp 30 brigader jämfört med en eller två nu.

– Det fanns inga hot här, det var därför besluten togs. Men nu ser vi återgen att vi har felvärderat Putin och Ryssland.

”Vi hade inte klarat oss”

Björklund fick även frågan om hur det ska gå med invandring och att investera i flygplan samtidigt:

Hur mycket pengar har vi i Sverige egentligen?

– Jag tycker inte att man kan ställa det mot varandra. När det gäller invandringen för svensk del, om vi tar det ekonomiskt, så är det i längden en stor vinst för Sverige. Vi hade inte klarat oss, 750.000 invandrare går till jobbet varje dag.

– Utan dem hade Sverige stannat. Däremot är det så att de precis just första åren flyktingar kommer, då finns det en extra kostnad. De ska lära sig svenska och så. Men så fort de kommer ut i jobb blir det en ekonomisk intäkt för Sverige.

Tar avstånd från SD

En annan tittare, Mary Kuula från Hälleforsnäs, ringde in och tyckte som gammal folkpartistisk väljare att Björklund borde börja samarbeta med Sverigedemokraterna, eftersom partierna ”är mycket nära varandra”.

– Mary, jag är rädd att göra dig besviken. Vi från alliansen har nog samma svar allihop, vi kan inte tänka oss det. Vi står för långt ifrån varandra i synen på människor som har kommit till Sverige eller vill komma till Sverige. Det kommer inte att vara möjligt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet