Björklund: Läraravhopp beror på höjda krav

Uppdaterad
Publicerad

Utbildningsminister Jan Björklund menar att avhoppen från lärarutbildningarna egentligen handlar om att regeringen höjt kraven på studenterna. Ynkligt att skylla ifrån sig, säger Ibrahim Baylan (S).

Den nya lärarutbildningen skulle leda till färra avhopp, men nu visar SVT:s granskning att var sjätte lärarstudent hoppar av – en ökning med två procentenheter jämfört med 2010.

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) menar att avhoppen inte är ett misslyckande, utan snarare beror på en kvalitetsökning.

Fokus skola – #dinröst

– Vi har höjt kraven kraftigt. Det är möjligen trist för dem som känner att de inte klarar av utbildningen, men jag lovar dig att det är bra för svensk skola. Den lärarutbildning vi hade förut var nästan kravlös – alla som ville tog sig in, alla som tog sig in blev godkända, sa Björklund i Aktuellt, när han mötte Socialdemokraternas skolpolitiske talesman Ibrahim Baylan i en debatt.

– Universitetskanslern sa 2006, när vi bytte jobb du och jag, att 25 procent av alla lärarstudenter i Sverige borde aldrig tagits in. Ni tog in alla som sökte, oavsett förkunskaper, sa Björklund.

S: Ynkligt av Björklund

Baylan tycker att det är bra med höga krav men menar att det bara är en dålig ursäkt från Björklunds sida.

– Det är ynkligt att höra utbildningsministern skylla ifrån sig, utbildningen är precis som regeringen ville ha den och nu ökar avhoppen. När regeringen går ut med det uttalade målet att avhoppen ska minska, och de i stället ökar, då är det något som är fel. Jag tror man ska lyssna på studenterna, säger Ibrahim Baylan.

Enligt Jan Björklund kommer avhoppen att minska. Söktrycket ökar kraftigt på lärarutbildningen, och det kommer leda till högre status för yrket och i förlängningen färre avhopp.

Öppnar för blocköverskridande samarbete

– Du är inne på ditt åttonde år som utbildningeminister. Är det inte dags att stanna upp och inse att utvecklingen går åt fel håll? Många lärare upplever att de har en tung situation, och det återspeglar sig i att läraryrket inte är så attraktivt. Här tror jag att du och jag skulle kunna göra något gemensamt, säger Baylan.

Vad skulle det kunna vara?

– Vi skulle kunna komma överens om att förbättra villkoren i läraryrket och göra det över blockgränsen för att signalera att det här är en så pass viktig fråga för oss.

Jan Björklund stänger inte dörren för ett blocköverskridande samarbete om lärarutbildningarna och läraryrkets statusbildande.

– Det beror på vad en överenskommelse skulle innehålla. Men vi behöver göra ännu mer i Sverige, och jag gör det gärna tillsammans med andra.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus skola – #dinröst

Mer i ämnet