Skolminister Jan Björklund (FP). Foto: Scanpix

Björklund öppnar för lagändring

Uppdaterad
Publicerad

Läraren misshandlades av en elev, men får inget skadestånd. Lite våld måste en lärare tåla anser Gällivare tingsrätt. Helt oacceptabelt säger utbildningsminister Jan Björklund (FP) som nu öppnar för en ändring av skollagen.

-Som minister får jag inte kommentera ett enskilt domslut. Men jag tycker att det är helt oacceptabelt att det finns en inställning att lärarna ska tåla stryk. Så kan vi inte ha det, säger Björklund.

Misshandeln skedde på Högalidsskolan i Kiruna. En lärare tog tag i en stökig högstadieelev och avvisade honom från skolans matsal. Då  blev läraren sparkad och slagen av eleven, som dessutom dödshotad.

Eleven dömdes för misshandel och olaga hot, men inget skadestånd ska betalas ut till läraren, eftersom tingsrätten anser att en lärare måste ha beredskap för att visst våld och hot kan förekomma, på samma sätt som en polis eller ordningsvakt måste räkna med att våld kan förekomma i samband med arbetet.

– Att jämställa läraryrket med en ordningsvakts eller en polis och säga att man därmed ska tåla våld är inte rimligt. Lärarens uppgifter är att undervisa elever. De är inte beväpnade och inte utbildade att hantera våld, säger Björklund.

“Felaktiga signaler”
 Läraren, som valt att vara anonym sade till SVT i går att han inte tänker att överklaga domen. Men nu har han ångrat sig och har efter överläggningar med Lärarförbundet beslutat att överklaga tingsrättens dom till hovrätten.

Jan Björklund säger att om domen vinner laga kraft kan det leda till en ändring av lagen.

-Om det här synsättet skulle vinna laga kraft utesluter inte jag lagändringar. Jag kan inte tänka mig ett skolsystem där lärarna ska tåla stryk, säger Björklund.

Metta Fjelkner förbundsordföranden på Lärarnas Riksförbund menar också att domen både är oacceptabel och principiellt viktig. Den aktuelle läraren är dock inte medlem i Lärarnas Riksförbund.

– Är det här rätt och riktigt, så måste regering och riksdag arbeta för en skärpning av lagen, säger Metta Fjelkner.

Lärarnas Riksförbund har under dagen kontaktat utbildningsdepartementet för att framföra sin syn på domen. Fjelkner säger att de har fått ta emot många samtal från upprörda medlemmar. Lärarnas Riksförbund oroas för att domen kan avskräcka unga från att söka sig till läraryrket.

Enligt Fjelkner skickar domen ut felaktiga signaler inte bara till lärare utan till alla som jobbar i en skolmiljö eftersom domstolen menar att man måste vara beredd på våld om man jobbar inom skolan.

-Det är en otroligt principiellt viktig fråga. De ska inte behöva läsa i en dom att de ska behöva utstå våld, säger Fjelkner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer