Björklund tackades av med skjorta och mobillåda

Uppdaterad
Publicerad

Nya kläder, träslöjd och interna skämt låg i presentpåsarna när Jan Björklund tackades av sina partiledarkollegor under sin sista partiledardebatt.

Från Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson fick Jan Björklund en av hans gamla skjortor. Björklund gjorde under valrörelsen en grej av att använda samma mörkblå skjorta, som han sedan auktionerade ut till välgörenhet. I en debatt inför valet dök Åkesson upp i en likadan skjorta.

-Det korta haveri jag hade av att försöka se ut som Jan Björklund upphör nu, sade han och lämnade över skjortan, signerad med dagens datum.

Även Annie Lööf ville bidra till garderoben, med en blå pikétröja.

-Då behöver du inte kavla upp armarna, kommenterade hon.

Internskämt 

Från Ebba Busch Thor fick Björklund en räv, som bar på ett hemligt internt skämt dem emellan. 

-Den kan ses som en symbol för vad den svenska flumskolan kan göra för en partiledares skrivstil, med förödande konsekvenser, sade Ebba Busch Thor.

Skärmfri tid

Mest rörd blev Jan Björklund för Jonas Sjöstedts present, som snickrats ihop av hans barn på träslöjden – en mobillåda där både telefon och läsplatta får plats för den som behöver skärmfri tid.  

-Jag kommer att sakna dig både i kammaren och i debatterna. Jag kommer att snegla och tänka ”Där borde Jan Björklund sitta och twittra att det ska vara mobilförbud i skolan”, sade Jonas Sjöstedt.

Se alla presenter i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.