Stefan Löfven och Ulf Kristersson återkommer ofta till hur brottsligheten ska minska. Foto: TT

Hetsig debatt om gängkriminella mellan Kristersson och Löfven

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har misslyckats med att hejda den grova brottsligheten, anser Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Frågan har återkommit i flera hetsiga replikskiften under partiledardebatten i riksdagen.
– Vi utbildar fler poliser i dag än när Kristersson satt i regeringen, svarar Stefan Löfven.

Ulf Kristersson lyfter i debatten det våldsamma dygnet i Malmö i måndags som började med att en hotfull man sköts av polis på centralstationen och som följdes av flera skjutningar och explosioner.  

– Inom loppet av 18 timmar i Sveriges tredje största stad. Men det får inte bli vardag. Hur illa ska det bli innan regeringen tar greppet över situationen? frågar Ulf Kristersson i ett replikskifte.

”Polisen har fått bättre villkor” 

– Jag tror att vi är överens om att vi måste ta tag rejält i gängkriminaliteten, det är inte där skilljelinjen går, kontrar Stefan Löfven.  

– Men låt oss fräscha upp minnet. Vi skjuter till mer resurser än polisen begärde och vi utbildar fler poliser än när Kristersson satt i regeringen. Villkoren för polisen har förbättrats och är kanske de bästa på marknaden. Vi skärper straffen, inte minst för vapenbrott, säger han. 

– Herr talman, jag betvivlar inte statsministerns goda vilja. Jag betvivlar hans förmåga, svarar Kristersson.  

– Jag betvivlar inte att ni vill ta bort brottsligheten men ni kan inte. Det är färre poliser i dag och grövre brott. Det är fler som utsätts för sexualbrott, det är skjutningar varje dag. Ni har tappat greppet om den viktiga frågan “kan jag vara trygg i min egen hemstad?” svarar Kristersson. 

”Det är fullt i fängelserna”

– Poliserna måste först utbildas. De ligger inte på lagerhyllan, Kristersson, svarar Stefan Löfven. 

Han tillägger:  

-När Kristersson satt i regeringen kunde man gå ut med ett vapen på stan, bli häktad och bli släppt samma dag. Om du nu går ut på stan med ett vapen blir du häktad. Det är därför det är fullt i fängelserna. Vi tvingas köpa våningssängar för att få plats, säger Löfven. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Inrikes
Mer Nyheter