Björklund pudlar om vindkraft-påstående

Uppdaterad
Publicerad

Folkpartiledaren hävdade i Aktuellt-studion att det blåser mest på sommaren, men att energibehovet är störst på vintern. Vilket skulle göra vindkraft till ett svagare energialternativ. Men Björklund har fel vad gäller vinden.

– Det finns en stor nackdel med vindkraft, och det är att den bara levererar el när det blåser, och naturen har ordnat det så att det blåser mest på sommarhalvåret, men vi behöver mest el på vinterhalvåret, sa Jan Björklund (FP) i gårdagens Aktuellt.

Ett starkt argument mot vindkraft, kan tyckas. Men uttalandet som folkpartiledaren inledde energidebatten med miljöminister Åsa Romson (MP), är inte helt korrekt.

Blåser starkast vindar på vintern

Enligt SVT:s meteorologer blåser det mest på hösten och vintern, men det är också under den tiden på året som skillnaderna i vindstyrkan är som störst, och det är inte nödvändigtvis det som är bäst ur vindkraftsynpunkt. Men enligt Energimyndigheten är trenden att vindkraften producerar som mest el under vinterhalvåret.

SMHI har under dagen också tagit fram statistik som visar att det blåser som minst just under sommaren.

Jan Björklund själv tar nu också tillbaka påståendet om när det blåser mest.

”I SVT påstod jag att det blåser mindre på vintern, vilket är felaktigt. Jag beklagar det”, skriver Jan Björklund i ett nyhetsbrev.

”Skapar stora problem”

Men trots Björklunds pudel, så vidhåller han att det finns problem att göra sig för beroende av vindkraft.

”Ett stort beroende av vindkraft kommer att skapa stora problem på vintern när vi har behov av att all kraftproduktion levererar el hela tiden. Vi får då importera el vindfria dagar.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer